Narcistická verzus histriónska porucha osobnosti

slavomira1980
12. jan 2022

Nie som psychologicka, ani psychiatricka, ale o psychologiu a poruchy sa zaujimam vo volnom case. Citam literaturu z oblasti psychologie a snazim sa "pochopit" co sa v hlave takychto ludi odohrava a ako by sme my, ktori takych ludi mame v okoli, mali adekvatne reagovat, pripadne ako s nimi utat kontakt.
Zaujimaju ma vase osobne skusenosti s NPO alebo HPO, ako a kedy ste si vsimli, ze sa jedna prave o tuto poruchu. Co by ste poradili zenam/muzom, ktori sa v sfere toxickeho cloveka nachadzaju, ale nevedia to presne definovat.

Za seba poviem, mam skusenosti iba s NPO. Konkretne s dvomi osobami- blizki clenovia rodiny. Dve zeny. Utala som s nimi kontakt po niekolkych rokoch. Nejako mi vela veci nesedelo na ich spravani. Ale az som o tom debatovala s jednym psychologom, vela veci do seba zaklaplo ako puzzle.

luccija
12. jan 2022

@slavomira1980 komunikácia a spolužitie s nimi je náročné musíš si strážiť hranice.Tazko sa to opisuje oni sa budú stále snažiť cez ne prejsť.Tieto typy ľudí niekedy nevedia odhaliť ani skúsení psychológovia a vedia aj ich "obalamutiť" a pracujú s ním tí najlepší.Teraz vyšla knižka od manželov Heretikovcov psychiatrov skús si ju kúpiť.Takmer kazdy ma takého človeka v okolí či šéfa, kolegu ...

slavomira1980
autor
12. jan 2022

Ak mozem za seba povedat, hoci som nevedela, ze je to NPO, viac veci mi nesedelo a vsimla som si urcite vzory v spravani, ktore sa u oboch zien opakovali:
- manipulativne spravanie cez emocie napr ty ma uz nemas rada. Keby si ma mala rada, urobila by si to a to. Ak ma mas rada urob to a to
- vyhrazky sebaublizovanim a samovrazdou: no prave vcas si prisla. Uz som chcela vyskocit z okna. Alebo ak to tak nebude, ak odides at toto ci tamto, zabijem sa, skocin ood vlak atd.
- sebalutost a chorobne stavanie sa do pozicie obete: ja nemozem za to. To vsetko on/ona. Ja som si to nezasluzila. Ja ti chcem len dobre.nezasluzim si to. Ja som dobry clovek. To preco akoze? Cim som si to zasluzila? .preco ma uz nelubis? Ty ma uz nelubis.
- chybanie sebareflexie (myslia si, ze su dokonali) : to akoze preco? Ved ja robim vsetko spravne. Nemas dovod si to mysliet. Ja som nic zle neurobila. Ja som to urobila spravbe. To on/ona/ty.
- prehnana a chorobna tuzba mat dokonaly image pred ostattnymi : napriklad. Ale ved ona je uzasna. My mame uzasny vztah. Ona ma ma velmi rada. Dpstavam darceky. Vsetko je u nas uzasne. Ona mi casto hovori, ako ma potrebuje atd.
- ziadny respekt sukromia a intimnych hranic svojej obete: citanie sprav, dennika, sms, vyzvedanie o najitimnejsich detailochobete
- izolacia - absolutna snaha izolovat svoju obet od kamaratov, susedov a inych rodinnych clenov. Drzanie obete na kratko.

Zatial tolko. Vase skusenosti?

bosorka2302
12. jan 2022

Hpo ( hranicna porucha osobnosti)nenormalny chaos vnasaju do okolia

makova333
12. jan 2022

@slavomira1980 pozri si na youtube Jan dvorak, jako fenix, spotify - psychologicky podcast

eebee
12. jan 2022

U nás je to hlavne neustále príbehy o jeho dokonalosti. Ty si namaloval obraz,on minimálne 2,alebo jeho kamos je maliar. Ty si zabehol 10km,jeho kamoška behá maratony. Každé rozprávanie konci jeho fantastickym príbehom. Všetko videl,čital,počul. Je to až únavné sa v jeho prítomnosti s kýmkoľvek rozprávať. A potom príbehy ako ho niekto oklamal,ohovoril,no proste obet. Našťastie sme teraz opäť vo fáze "chcem vás ohúriť", ale tentokrát mu už nedovolíme ísť do fázy využívania. Ale co vidíme voči partnerke,čisty love bombing. Až má člověk pocit,že bez neho neprežije deň. Úplný záchranca sveta.

whatever1
12. jan 2022

@eebee Ako keby hovoris o mojej svokre...ale ju by som skor tipovala na bipolarnu poruchu.

janne318
12. jan 2022

@slavomira1980 vystihla si to myslím úplne presne. Podľa mojej skúsenosti - okrem manipulácie majú títo ľudia "talent" druhých využiť, ťažiť na úkor druhých, dokonca bez mihnutia oka doslova zneužiť ľudskosť a ústretovosť iných. Vedia brať, ale nevedia dávať. A nemajú hraníc. Sú sebeckí a bezohľadní, ale v kolektíve sami seba prezentujú ako skvelých, empatických, priateľských ľudí.