Histriónska porucha osobnosti

17. sep 2021

Moja svokra má histrionska poruchu lieči sa roky u psychiatra je aká je, vyvoláva hádky v celej rodine, v práci nikto jej nie je dobrý, povyšuje sa, zosmiešňuje ..večná obeť.Syn 14 r začína mať podobne sklony už dlho pozorujem jeho vrtochy.Je to puberta, alebo mám ísť s ním psychiatrovi?vie, že babka je chorá nechcem ho onalepkovat, ale ani nič zanedbať.Ako by ste to riešili?sú to gény?

pribinak
17. sep 2021

Aj chlap môže byt hystericky. Takze najskôr možno psychológ a ten povie či treba hneď psychiatra
Dobrý psychoterapeut ho naučí ovládať svoje emócie, ale je to beh na dlhu trať

brita7777
17. sep 2021

U muzov je viac vyskyt narcistickych poruch. A co konkretne robi syn?

autor
17. sep 2021

@brita7777 to sa nedá ani opísať.Vyvolava hádky z ničoho, preháňa, s mužom sú stále v sebe, potom ja sa pohadam s mužom.Vsetci sú idioti, nechce sa mu učiť pokým pri ňom nesedim, neskúšam..vydiera, že ho mám skúšať, manipuluje vzdor na všetko a všetkých.Vsetci majú všetko len on je chudák.Neviem či to je puberta, ale začína stresovať celú rodinu.Uputava na seba všetku pozornosť z ničoho spraví škandál a hysteriu

autor
17. sep 2021

V škole, vonku je utiahnutý a doma kraľuje.

pribinak
17. sep 2021

Toto nie je puberta, šla by som k psychologovi. Pubertiak chce samostatnosť

brita7777
17. sep 2021

Poruchy osobnosti sa diagnostikuju az po ukoncenom 18roku, prave z dovodu, ze je tam ta puberta. Je to narocne obdobie pre vsetkych, mozno by ste sa ako rodicia mohli ist poradit sami k psychologicke, syna by som tam zatial vobec netahala, ozrejmit situaciu, povedat, ze v rodine je porucha osobnosti atd..porucha osobnosti vznika z roznych dovodov, je to taky mix genetiky, vychovy, prostredia, pri niektorych poruchach ako antisocialnych napr. tam sa mozu objavovat poruchy spravania /vecne meskanie, chodenie poza skolu, podpalacstvo, tyranie zvierat, poruchy ucenia, adhd, neustale klamstva, manipulacie atd..este pred 18 rokov, resp. v detstve, extremne problemove dieta. Aky bol predtym ako zacala puberta, boli problemy ? Ista sebestrednost je na pubertu uplne normalna, je to obdobie JA.

0silvia0
17. sep 2021

poruchy osobnosti sú dedičné, takže istý sklon alebo nábeh tam môže byť. Toto isté som riešila aj ja, tiež sa mi zdalo, že má po mojej mame sklony k tejto poruche

klobucik1
24. jan 2022

Ahoj vyriesili ste to nejako? Lebo ja po dlhych rokoch som sa dozvedela o svokre ze je chora, ale nelieci sa samozrejme. Musela som si sama dohladat co jej pravdepodobne je a vyzera to na histrionsku. A moje dieta vyzera ze bude mat nieco podedene. Moze sa to dedit? Lebo jej spravanie som od babatka nechapala. Tie vystupy a dramatizacia, provokacie, koketeria, pozornost len na nej, hypochondria. Cele zle. Uplne mimo mna.