Nepáči sa mi voľba partnera mojej 17-ročnej dcéry

6. máj 2024

O tom že má 17 ročná dcéra priateľa iba krátko, pár mesiacov, len sa neviem stotožniť jej výberom. Vysvetlím aj prečo.. Mladík (19r)má momentálne obe ruky v sádre. V poslednom období máva závraty a niekoľko krát omdlel. Naposledy keď odpadol, padol nešťastne na ruky,že si kosti dolámal. Pýtala som sa dcéry čo mu je ale vždy som dostala odpoveď že sa chystá k lekárovi. Každý víkend chodia spolu na výlety na bicykli. Nie je nezodpovedné sadnúť si v takomto stave na bicykel a ohrozovať seba a ostatních v premávke? Chcem sa vyhnúť určitým veciam, napr. aby si myslela že jej príliš kecám do života, poznám ju aká je tvrdohlavá. Druhá vec je že som mala v podobnom veku priateľa ktorý, mal zdravotné problémy, keď lekári zistili že má rakovinu, jeho rodičia ho chránili aj pred vetrom bránili nám v stretávaní. Keďže v tej dobe sme nemali ani len pevnú linku naša komunikácia bola výhradne papierová. Raz zdrhol z domu za mnou, potom bolo ešte horšie. O mesiac neskôr zomrel, veľmi hlboko a veľmi dlho ma to bolelo, chytala ma depka. Ušla mi kvôli tomu aj vš, ani ďalší rok som nemala chuť podať prihlášku, lebo sme sa tam chystali spolu. Proste sa bojím že sa to celé zopakujte, že dcéra sa môže stať že dcéra premrhané šancu. Čo keď je chlapec vážne chorý, čo keď kým sa dostane bude už neskoro, nezaberie liečba. Takéto stavy predsa zdravý chlapec.náma

autor
6. máj 2024

*nemáva.

sisa_s
6. máj 2024

Jeho rodicov nepoznas?

autor
6. máj 2024

@sisa_s nie

syslik81
6. máj 2024

je to dcerina volba..zomriet moze aj zdravy clovek a to behom sekundy ... nechaj ju -je to jej prva laska a nech skonci akokolvek je to len a len jej volba .. ty ako matka ju podporuj a stoj pri nej ..ale nechaj ju nech si zije svoje.. aj sklamanie zial patri k zivotu ..

mandzula
6. máj 2024

Dcera ma pravo na svoje chyby a ak sa popali, stoj pri nej.

alex49
6. máj 2024

sadni si s dcérou a porozprávaj sa s nou ako z dospelou. že sa o ňu bojíš a chceš aby bola v bezpečí. Neodháňaj ju od priateľa kvôli tvojej zlej skúsenosti.

janickacrazy
6. máj 2024

Tieto prvé vzťahy väčšinou aj tak dlho nevydržia, tak ich nechaj. Možno má chlapec len nízky tlak alebo niečo podobné.

vyrovnanaosoba
6. máj 2024

A čo tak nechať dcéru nech si žije svoj život, je zaľúbená, neber jej nádej v lásku. Buď tu pre ňu, ale nehovor jej do lásky.

egonsk
6. máj 2024

pokial nema epilepsiu, alebo ze smatle tak, ze sa potkyna tak by mal so sebou urcite nieco robit, inak narobi starosti sebe i tebe a aj dcere...

vkatush
6. máj 2024

Dám aj opačný pohľad možno.
Mám bývalú spolužiačku, začala chodiť s frajerom, keď sme boli na strednej, takže okolo 16-17tich tiež. Boli spolu pár rokov aj po strednej, tuším už aj zasnúbení. Jemu zistili rakovinu, chodil na chemo, skúšali všetko možné nemožné, no malo to veľmi rýchly spád bohužiaľ, a ona bola pri ňom do poslednej chvíle.
Ona bola opak teba (nemyslím to v zlom), ukázalo jej to, aký je život krehký, krátky, ako si ho treba užívať plnými dúškami. A ako silná dokáže byť láska, aj keď má tragický koniec a stojí za to.
Teraz bude mať skoro 30 a je znova šťastne zadaná, chystajú svadbu.

S dcérou by som sa len porozprávala, nech ho ako frajerka skúsi posúriť k lekárom (čo asi už aj rieši, keď kvôli tomu polámal obe ruky), ale inak by som neriešila.

miadi
7. máj 2024

Je smutne ze ten tvoj priatel zomrel tak mlady. No je nieco pekne na tom ze stihol stebou zazit čaro zalubenosti. Aj ked to bolo kratke o nieco si jeho mlady zivot obohatila. Aj ked si potom bola nestastna . Vdaka tebe stihol zazit nieco krasne. A myslienka na teba ho pravdepodobne hriala pri srdci aj pri poslednom tlkote. Vzdy je take nieco lepsie zazit ako nezazit. Ako nikdy nemilovat. Romeo zomrel a Julia zila dalej . O to viac by si nemala odsudzovat toho chlapca co sa paci dcere. ( ze je Podla teba nezodpovedny ze jazdi na 🚴 v takomto stave.) Nemozes byt ako rodicia toho tvojho priatela a chranit ju aj pred vetrom. Ver tomu ze dcera mà dobry vkus na ludi. A nebud pesimisticka. Cas ukaze co bude. Ty stym nic neurobis. Zi a nechaj žit.

pieksamaki
7. máj 2024

No neviem si to predstaviť....to omdlievanie......ak by sa to stalo pri mne....Aši by som kontaktovala rodičov..........možno ani netušia ze sa niečo deje.
Inak by som sa dcére do toho nemiesala.....

nwnw
7. máj 2024

Ako moj muz hovori. 3x hlboky nadych a vydyc. Ked nepomoze , tak proces opakovat.
Chapem coho sa bojis, no chorob je vela a mnohe sa prejavia az po case. Skus spoznat chlapca a netlacit na dceru. Jednoducho jej vysvetli co ju caka s chorym clovekom napr.
Moze to byt iba banalita (tlak, momentalny stav). Tak.isto sa moze stat,ze si najde niekoho, vyda sa, budu mat deti a choroby sa prejavia neskor a bude sa musiet starat o choreho a aj o deti.

ktochytavzite
7. máj 2024

Tak pomoz tomu mladikovi,dcere dohovor nech ide sa vysetrit.Nemusi to byt ziadna rakovina len mozno medostatok zeleza alebo problem ktory nie je smetelny a da sa vyriesit.Namiesto roho aby si mu pomohla tu malujes scenare,to nie je pomoc.Staci len dcere vysvetlitnze jw solezite aby jej priatel neodpadaval.

matullienka
7. máj 2024

Skúsila by som dcére vysvetliť aké je dôležité aby navštívil lekára čím skôr. Buď rada, že ju vytiahne na bicykel a nesedia len zatvorení doma. To , že má zdravotný problém nemusí byť nič vážne. Naozaj stačí nízky tlak, nedostatok železa a odpadavas ako na bežiacom páse. Ja som od 17-24 rokov odpadávala niekoľkokrát za týždeň, hormonalne zmeny a nízky tlak u mňa robili svoje

laurita285
7. máj 2024

Sama si to absolvovala a teraz brániš dcére? 😀

autor
7. máj 2024

@laurita285 čo u teba znamená že jej bránim?
Nembránim jej v stretávaní, neodhováram ju od zvťahu, nezhradzujem jej partnera. Na každý výlet som ju pustila. Ale nepáči sa mi keď sľúbi že bude doma večer v určitom čase a príde o 2hod. neskôr

lindus_esterka
7. máj 2024

Ako to, že chlapcovi rodičia to nijak neriešia?? ja by som skúsila dcére navrhnúť svojím spôsobom kompromis - ona nech pritlačí na mladého, aby to začal riešiť a ty budeš tým pádom kludnejšia čo sa týka ich vzťahu. Zakazovaním v jej veku nedosiahneš nič, max. opak.

koniarova
7. máj 2024

Ja by som sa porozprávala s dcérou aj chlapcom naraz. Vyjadrila by som svoje obavy. A to,že chodí 2 hodiny neskôr by som netolerovala. Má LEN 17, nie AŽ.

mikadooo
7. máj 2024

Chlapci, ktorí prudko vyrastú, takéto stavy práveže aj mávajú. Plus nie si prvá ani posledná, ktorej sa nepáči voľba partnera tvojej dcéry. Plus výhodou môže byť, že dcéra je ešte mladunká, je dosť možné, že tento partner nebude ešte ten životný. Súhlasím, že chlapca treba naháňať k dr., ale pochybujem, že ide o niečo smrteľne vážne, to skôr ty máš v sebe traumu z minulosti a prenášaš to do prítomnosti, čo je samozrejme po tvojej skúsenosti absolútne pochopiteľné, že sa ti to hneď premieta pred očami, že sa scenár môže opakovať.... Každopádne, šla by som na to cez dcéru - vysvetlila by som jej, že nabudúce môže pánko takto kvacnúť niekde pod auto a poprosila by som ju, nech mu dohovorí, nech mu povie, že sa oňho boji, nech použije svoje ženské zbrane a ide tam s ním, atď. Potom tam skôr pôjde "kvôli nej", ako kvôli sebe. A čo sa týka toho, že dievča príde o 2h neskôr domov ako malá dovolené? No tak to už je trošku iný problém ako "nepáči sa mi voľba partnera" 😁. Tu si snáď vieš poradiť takou zastaranou vecou, ako dohodnúť s ňou vopred, aký dôsledok bude mať neskorý príchod🤷.

ktochytavzite
7. máj 2024

Inak chudak chlapec odpadne a este si aj ruky zlomi,musi byt smoliar chudacik

denkatn
7. máj 2024

moj nazor je, ze ty sa musis vysporiadat s minulostou, tak aby si nezasahovala dcere do vyberu partnera. je to tazke, nehovorim ze nie. ale pracuj na sebe a svojich strachoch, inac si pokazis aj vztah s dcerou. dceru si mas pravo vypocit, povedat jej o svojom strachu a svojich zazitkoch, ale ona sama sa rozhodne, nemas jej hovorit co ma robit ona. inac jej narusis ucenie sa spoznavat ludi, spoznavat zivot, intuicia sa da nabrat z vela zazitkov, koho rodicia chrania, nevie si neskor sam poradit s rozhodnutiami...

thirstymonk
7. máj 2024

@lindus_esterka Chlapec ma 19, môže si teoreticky robiť čo chce.

autor
7. máj 2024

@mikadooo
@koniarova chlapec k nám chodí na bike má to cez hodinu cesty. Po výlete/rande ešte hodinu večer domov. Dcéra sa vždy pri meškaní(stalo sa to 2x) že ho v takom stave nechcela nechať samého, vyčkali pokým mi bude lepšie, čo je z jednej strany pochopiteľne ale....

gab1sol
7. máj 2024

Neviem, nestaraj sa do nich (teda ak je problém jeho zdravotný stav). On to možno aj rieši. Len to nechce ešte riešiť s dcérou alebo s tebou. Neviem si predstaviť, že príde s dvoma zlomenými rukami na pohotovosť a tam by neriešili príčinu, ako sa to stalo, ak by povedal, že odpadol, určite by sa opýtali, či sa to stáva častejšie…
A z dcérinej strany mi príde zodpovedné, že v prípade zhoršenia momentálneho stavu ostáva s ním… Má 17, čoskoro 18, aby sa nezbalila a neodišla za ním úplne.

danica2711
7. máj 2024

tak keď zvláda prejsť toľko na bicykli, tak to s jeho zdravotným stavom možno nebude také zlé. Skôr by ma zaujímalo, ako jazdí na bicykli s oboma rukami zlomenými

veronicka88
7. máj 2024

Keď doma a spoznala s mojím terajším manželom vedel že mám pár rokov prednoepeaciou aorty(z pár rokov boli 3)mala som 14,vedel po čase že ak sa to nezlepší možno nebudú ani deti,stál pri mne pri prvej operácii v 19,pri druhej v 24,pri oboch cisárskych,ti mozgovej príhody,pri kyrete,pri mimomaternicovom,aj pri čiastočnej histerektomii...ďakujem Bohu za to že svokrovcov ho od vzťahu so mnou aj keď vedeli meodhovarali. Dnes sme obaja silnejší akokoľvek sme boli predtým,žijeme nie každý deň ale každučký sekundu. Nechaj ju. Môžeš jej akurát povedať že ak by chlapec potreboval akokoľvek pomôcť nech sa neváhajú na Vás s mužom obrátiť.

akvi
7. máj 2024

Och, ja som si myslela, že chlapec je minimálne na drogách, keď sa ti nepáči 😅 🙈 Čo by si mala robiť? Určite nič z toho, čo robili vaši tebe. Ak ťa to veľmi trápi, komunikuj to tak dcére. Ale nie, že sa ti to "nepáči", ale že máš obavy, ktoré vyplývajú z tvojej skúsenosti. Nič viac by som jej nehovorila, neodradzala ju, nestrasila zbytočne, len to komunikovala ako tvoj strach.
Pozdne príchody dcéry sú úplne iná téma, to do tohto vôbec neplet. Aj keď samozrejme, ide zase o tvoj strach. Takže pracuj so svojím strachom v prvom rade. Aby si ho dcére neposunula.

ivangeline
7. máj 2024

Určite sa s ňou podel o svoju skúsenosť a pocity. Zvyšok nechaj na ňu. 🙂

alexis617
7. máj 2024

Poviem ti takto s vlasnej skúsenosti aj moja mama mala chlapca ktorý zomrel keď som začala chodiť s mojim mužom mala som len 15 a on 19 sem tam mu seklo v krku chodil na obstreky,zvracaval,bolel ho často žalúdok mama sa tiež bála ,že je chorý odhovarala ma od neho nedali sme sa a teraz sme spolu už 28 rokou vidíš nemusí všetko vždy zle dopadnúť a po rokoch sama priznala ,že sa mýlila ale chcela ma len chrániť keď mám svoje deti tak to chápem prečo to robila