Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

beatrixx1525
14. okt 2022

Ja si len predstavujem ako ty ako matka naklušeš za učiteľkou do školy poradiť jej výchovné metódy z modrého koníka a ona ti celá šťastná poďakuje že teda takéto prvotriedne odborné rady by sama nikdy nevymyslela a poznať ťa skôr rovno by sa vykašľala aj na celé štúdium a rovno by si spravila koňa sama! 😂

hori
14. okt 2022

Nuz... netreba hned vsetko vidiet ako vinu a trest. Je to len jednoducha matematika - ucitelka ma pre deti pripravenu pracu na 45 minut. (Ano, ucenie je pre deti praca.) Ak sa pocas nej deti venuju niecomu inemu, treba zacate dokoncit inokedy - cez prestavku, doma za d.u. Skola ma vychovavat pre zivot. Aj v zivote to tak chodi - ak si v kancelarii rozpravame vtipy, musime si pracu vziat domov. To je realita. Netreba deti vzdy len ofukovat.

marca12
14. okt 2022

@kittykat22 Prave naopak ja si myslim,ze mlada ucitelka po skole,ma moderne metody a nemoze byt lepsie pripravena. Nestaraj sa do jej vychovy,mozno je to tak spravne a kolektiv tych neposlusnych chlapcov donuti,polepsit sa. Ja si myslim,ze je to stale lepsie ako poukazovat len na neposlusnych.

beatrixx1525
14. okt 2022

No a teraz seriózne a k veci, predstav si že zajtra ráno prídem k tebe do práce a začnem ti diktovať čo máš ako robiť lebo podľa mňa si neskúsená a robíš to zle, aj keď vlastne ani len netuším koľko máš odrobené a čo vlastne robíš. Nechaj na jej vedenie nech posúdi jej spôsobilosť, deťom sa nič nestane naučiť sa trošku disciplíne...

mandzula
14. okt 2022

Poradit si neviem. Vyjadrim len svoj nazor. Ja s kolektivnou vinou nesuhlasim. Je to akoby sa nou ucitelka zbavovala zodpovednosti za to, ze nevie ukocirovat neposlusnych ziakov a hadzala tuto zodpovednost na deti, ktore nemaju predpoklady na to, aby kohokolvek usmernovali.
Zazila som KV v praci, mali sme "tresty" za to, ze kolega nerobil a my sme za to akoze mohli, lebo sme mu nedohovorili.
Za kocirovanie je zodpovedny v prvom rade sef a ucitel, nie kolegovia a spoluziaci.

xxxzzz
14. okt 2022

@kittykat22 vies, ono to vie niekedy zabrat prave cez deti, ktore si tych "vytrznikov" sami utisia, ked uz budu mat dost tych "trestov". Deti sa vedia zomknut a niekedy maju na rovesnikov iny, vacsi vplyv

bodkolienka81
14. okt 2022

@kittykat22 a mne sa to celkom pozdava..
25 deti zisti, ze kvoli 5tim nemaju prestavku a vyriesia si to medzi sebou.. a zrazu im tie ich ftipky nepridu az tak vtipne..

slovakboy
14. okt 2022

@kittykat22 v tomto prípade to je kolektívna vina pretože kolektív môže vplývať na toho jedného až šiestich zlých. Robí to ale nesprávne. Keď si ona nevie poradiť s disciplínou šiestich ako to majú urobiť slabšie deti?
U nás učiteľka zvolala triednicku hodinu na ktorú nepozvala tých čo robia bordel a porozprávala sa s nami ako to vnímame my. Keď zistila že sa nám to tiež nepáči dohodla sa s nami že keď bude dotyčný robiť zle tak ho na jej pokyn vybučíme. Zdvihla prst a ukázala na neho. To mal byt znak na bučanie. Potom to zmenila a už sme robili len pssst. Fungovalo to.

yasmeena
14. okt 2022

@marca12 a ako donutia ostatne deti tych nevychovanych aby sa spravali inak? dohovorom to asi nebude...takze vzniknu zbytocne bitky a nenavist medzi spoluziakmi...rozhodne maju byt vzdy potrestani vinnici a to tym,kto je za nich zodpovedny,nikdy nie cely kolektiv...to potom ti dobri stracaju motivaciu...

nikaeli
14. okt 2022

@kittykat22 čo navrhuješ? ako by si to vyriešila? tieto veci sa na VŠ neučia 🙃 tak si dajme brainstorming a skúsme nájsť niečo, čo by mohlo vašej (podľa tvojich slov) mladej a neskúsenej pani učiteľke pomôcť. @slovakboy už začal. Čo by si urobila ty? a čo vy? milé mamičky? kritizovať je tak ľahké, poďme nájsť riešenie..

beatrixx1525
14. okt 2022

Táto téma mi nedá lebo šak.... Poznáme z praxe 😃 ja by som len ešte doplnila pre tých čo vravia že učiteľka je neschopná keď si nevie poradiť... Resp. opýtam sa vás, ako inak a lepšie by ste vy konkrétne riešili situáciu že 6 deciek robí od rána do neskorého poobedia bordel, vyrušuje, nerešpektuje a stiahne celú triedu? Keď na dieťa sa nesmie už ani len hlas zdvihnúť, domáce úlohy navyše sú týranie, kolektívne tresty sú pomaly nehumánne, nedajbože aby učiteľka povedala rodičovi, decko potom ešte z domu donesie že učiteľka je krava neskúsená... Čo by ste VY robili? A nechoďte pls na mňa s tým že učiteľka si má vedieť poradiť, pretože v 99% prípadov si dieťa donesie do školy zlyhanú výchovu z domu ale to už nikto nepovie, že rodič si mal vedieť poradiť...

kitycat
14. okt 2022

Je to ozaj zlozite, skus sa s ucitelkou porozpravat co tým sleduje?
Mozno nepomohlo rozsadenie, upozornenie, takk teraz skusa tuto metodu.
Zase "trestom" je domaca uloha, ktora precvicuje a dufam, ze pocas prestavky sa stihnu vycikat aj najest, ak je to treba.
Je to ich nova triedna, snad coskoro najdu spolocnu "rec".

Tento postup mas od syna, co sa v triede deje alebo uz bolo nejake rodicko, kde sa to preberalo?

mandzula
14. okt 2022

@beatrixx1525 a co poradis nam, ktore mame deti vychovane a maju niest nasledky za nieco, na co nemaju vplyv?

beatrixx1525
14. okt 2022

@mandzula teba sa konkrétne tento prípad týka?

stanulienkat
14. okt 2022

Áno zažili sme to, za socializmu to bola úplne normálna výchovná metóda. V dnešnej dobe učiteľky veľmi ľutujem, lebo hocijaká krava si na ne otvori ústa a zvozí ich, lebo ich geniálne dieťa muselo byť päť minút navyše v škole. Je úplne neuveriteľné ako podrivate autoritu učiteľkam pri ich ťažkom povolaní. Zober si, že v triede máš 6 besnych detí, ktoré musí okrem ostatných 20 zvládať, musí ich niečo naučiť, musia mať disciplínu na hodine.
Dnes nemoze krivo ani na dieta pozriet. Hlavne, ze vychova doma nulova.

mandzula
14. okt 2022

@beatrixx1525 nevies, co tym myslis.

drzaopica
14. okt 2022

@kittykat22 nie, nepaci sa mi to.Preco maju byt potrestani ti, co pocuvaju a chcu mat prestavku na jedlo oddych.Nech si robi poriadok s tymi, co vyrusuju.

deti95060810
14. okt 2022

tak toto som zažila nie tak dávno asi 3 roky dozadu...
dcéra mala za triednu učiteľku, ktorá mala tento istý prístup... Došlo to až tak ďaleko, že ostatné triedy v ročníku išli na výlet, do mesta do galérie, na výstavu ...a trieda mojej dcéry bola v škole celý šk. rok - lebo 3 žiaci boli neprispôsobiví, robili všetkým zle, vyrušovali na vyučovaní , bili sa...
doteraz ľutujem že som nezakročila a nepovedala čo si o tom myslím...
po roku sme pani učiteľku veľmi radi odprevadili na MD....
Žiaci sa síce nezlepšili, ale ani už neostali sedieť celá tr. v škole, keď ostatné tr. išli na exkurziu a pod.

lienka.7
14. okt 2022

@kittykat22 sama asi nezmozes nic. Treba sa spojiť s ostatnými rodicmi, co na to oni.
Ucitelka asi očakáva, že keďže si s nimi nevie dať rady ona, spravi to za ňu "trieda". Nie vždy to tak musí fungovať. Ona je učiteľka, ona si ma zjednat poriadok a respekt v triede.
Súhlasím s
@mandzula si vezmite, ze by ste mali byt " po praci", len kvôli tomu ze mate leniveho kolegu. Asi by ste sa rýchlo ozvali, ze co mate vy s jeho prácou. Vy ju mate hotovú a jeho nech si riesi sef, nie vy. U detí je to detto iste.

mandzula
14. okt 2022

@lienka.7 presne takto to vnimam. U mna v praci to takto bolo, resp. sefka na nas tlacila, aby to tak bolo... kolega nerobi, pridam vam, lebo si s nim neviete poradit, ak nestihate, berte si domov, no uz ma vidis.

alenka58
14. okt 2022

kolektívna vina mi príde pozostatok minulosti, žiadne nové metódy - deje sa to doma, v škole, v práci - rodič zakáže všetkým deťom nielen vinníkovi , v škole znášajú všetky deti za tých ktorí sa nevedia "vmestiť do kože", v práci obdobne zakážu všetkým niečo čo pár zamestnancov zneužíva - nemám to rada, mám rada cielené praktiky, pretože zovšeobecnovanie nie je účinné

kittykat22
autor
14. okt 2022

Prekvapuje ma, ako ste vsetky za to, ze ucitelka je chudak a je v poriadku trestat 90% triedy pretoze niektore deti robia zle. Toto bude viest k nenavisti k urcitym detom a sikane. Su to stale deti male - maju 10 rokov. Pisete, ze toto bolo kedysi normalne. Boli nespravne. Tie metody ktore boli ked sme boli male deti - bitie a ponizovanie ale neboli normalne. Je vidiet na tomto fore, ze ako ste boli vychovavane, tak teraz vychovavate vy same. Ucielka nema co trestat zvysok triedy - problemy s par detmi by mala riesit s rodicmi a nie teorizovat zvysok triedy. To ked vas kolega spravi v praci problem, tak vam treba tiez strhnut z vyplaty? Lebo to je ta ista paralela.

maribell
14. okt 2022

@mandzula toto je z môjho pohľadu nešťastné porovnanie 🧐. Keď som vedúca a mám lenivého podriadeného, tak sa s ním rozlúčim 🤷 no žiaka z triedy sotva vyhodím.
Okrem @slovakboy tu nikto neprispel žiadnym možným riešením. Skôr tu ešte učiteľka dostane vynadané, že je neschopná, keď si nevie poradiť/nevie zvládnuť situáciu. No asi by boli ľudia prekvapení, keby vedeli, že takéto modelové situácie sa na VŠ nepreberajú a teória je často od reality na míle vzdialená. 🤷 Potom učiteľka dostane do triedy maximálny počet detí, z ktorých má x rôzne poruchy učenia/správania (samozrejme bez asistenta), ďalšia časť detí je nezvládnutelná kvôli "výchove", + sa v takejto triede objaví ešte "triedny šašo", ktorého všetci svojou pozornosťou vlastne podporujú.
A teraz mi povedzte, kto by mal odvahu sa v takej triede postaviť pred tabuľu, čeliť tej situácii a následne aj všetkým rodičom. Lebo každý vie iba poukazovať na to, že učiteľka si má vedieť poradiť 🤷 a keď skúsi nejakú metódu, tak ju treba "zhejtovať" na nete.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@beatrixx1525 mozno by to ucitelka mala riesit s rodicmi deti ktore zlostia? To ked sa tvoje deti budu hrat s mojimi na ihrisku a moje dieta zbije ine dieta a tvoje bude stat vedla, tak mam nakricat aj na tvoje dieta? Pretoze tam prave bolo

kittykat22
autor
14. okt 2022

@maribell tak to riesenie je asi jednoduche - zavolat rodicov chlapcov do skoly a porozpravat sa s nimi. Ved niesu siroty. Deti ma korigovat rodic a nie aby sa podporovalo ze ich budu ine deti ponizovat a nenavidiet. Hlavne chlapci zlostia pretoze su to certi a nie preto aby niekomu svojim spravanim ublizovali.

beatrixx1525
14. okt 2022

@kittykat22 hrušky s jablkami, najväčšia slovenská cnosť 😊 neriešila to? Ako vieš? Riešila to? Potom si jedným z tých rodičov, ktorých dieťa to robí a zamysli sa. Znova opakujem, z akého titulu ideš ty učiteľke rozdávať rozumy ako má učiť a vychovávať? Veď keď je to také easy a vieš to lepšie choď to robiť ty. Znova, ako si môže rodič dovoliť diktovať pracovné postupy učiteľke?

stanulienkat
14. okt 2022

@kittykat22 A ako vieš že učiteľka sa s rodičmi tých žiakov nerozprávala? Očividne sa ostatné deti pridajú na hodine k vyrušovaniu.

Vieš si predstaviť, že učiteľka má v triede 25 detí,z toho 5 je z ních bez výchovy doma, ďalšie štyri majú špeciálne požiadavky, má tam jedného autistu, 5 nadpriemerne nadaných detí, ktorých rodičia nie sú spokojní, že sa im dosť nevenuje, potom tam má päť hlúpych detí ktorým sa musí o to viac venovať. Myslus, ze taká učiteľka sa roztrhá, keď si mnohé mamičky nevedia dať do poriadku doma Jedno decko?

stanulienkat
14. okt 2022

@deti95060810 Mohla si povedať, čo si myslíš, ale mala si to povedať tým rodičom, kvôli ktorým deťom sa nešlo na výlet. Mala si im to vytmaviť na rodičovskom združení a nie navázaním sa do učiteľky.

maribell
14. okt 2022

@kittykat22 ako vieš, že takto to učiteľka neriešila? Toto je žiaľ ďalšia ukážka toho, že teória je ďaleko od reality. Nie vždy to funguje tak, že učiteľka si zavolá rodičov a tí dieťaťu dohovoria. Na koníku máš peknú vzorku rodičov, ktorí by ešte doma na učiteľku pred dieťaťom povedali, za je neschopná krava a čo ich otravuje so sprostosťami. Potom dieťa ide do školy s rozumami z domu a kolobeh pokračuje ďalej 🤷. A teraz čo? Aký je ďalší postup?

kittykat22
autor
14. okt 2022

@maribell neriesila, pretoze som sa s nimi rozpravala.