Nevýhody striedavej starostlivosti

24. jún 2023

Baby, prosím vas, tie ktoré máte deti v striedavej starostlivosti, aký dopad to ma na dieťa? Aké su výhody, nevýhody? Ďakujem

mogaa
24. jún 2023

záleží len od rodičov a od toho ako bude fungovať....ak to bude naozaj striedavá strarostlivosť so všetkým čo k tou patrí - teda napr.aj OČR či rozdelenie všetkýc väčších výdavkov pre dieťa teda napr. ak ide do školy v prírode, na lyžovačku zo školy alebo nákladné krúžky či už jeho štúdium, tak výborná vec - máš čas aj na seba a nevenuješ sa len a len dieťaťu a vieš že finančne všetko zvládnete-keďže ste na úhradu nákladov dvaja...ak bude ale striedavka zo strany otca pochopená iba tak že len bude mať dieťa a nemusí platiť výživné, tak to fungovať nebude, lebo napriek striedavke bude väčšinu výdavkov na dieťa ťahať matka .....fungovať to bude ku prospechu všetkých len vtedy ak sa rodičia vedia dohodnúť.....

mandzula
24. jún 2023

@autor vyhody - oddychnes si, mas cas pre seba, to je asi jedina. Nevyhody - dieta kocovnik, co nevie, kde je jeho skutocny domov. Presne sme to dnes s manzelom riesili, ze podla nas je to pre dieta stres a nic dobre mu to neprinesie. My sme mali s ex tyzdnovu striedavku a bolo to o drzku, potom som ju zrusila, lebo dieta sme vzdy pol tyzdna davali dokopy.
Si zober seba, ako si kazdy tyzden zbalis batoztek a ides z jedneho systemu do druheho.

lucka_ke
24. jún 2023

@mandzula súhlasím, dieťa sa cíti nechcené a nevie kde má skutočný domov

horty99
24. jún 2023

Výhody sú že dieťa je s oboma rodičmi . Vzor ženský vzor mužský. Ďalej dieťa vníma že má všetko 2 x , 2x lyžovačka , 2x dovolenka , 2x wellness pobyt , 2x bicykel a i. Ďalej moja osobná výhoda je v tom že nie som závislá na nikoho výživnom ale peniaze si sama zarobím. Čo poznám matky čo maju dieťa v osobke , nikdy nemajú peniaze , nikdy nemajú čas , len sa stažujú a sťažujú. Ja mám pohodičku , týžden si užívame spolu , týždeň makám aby sme sa mali dobre. Nevýhody : Nič pre 90% modrého koníka ktorý si myslia že sú generál a nad dieťaťom potrebujú mať 100% kontrolu. Dookola rozprávajú ako dieťa je kočovník , ale nebola som jednotkárka z matematiky , ale v osobnej sa dieťa premiestnuje raz za otcom a raz za mamou za 2 týždne v striedavke - úplne to isté. Takže mne to nevychádza. Stres je pre dieťa vtedy ak sa s tým rodičia nevedia stotožniť , nie je nič horšie ako vystresovaný OTEC , MAMA pre dieťa ( toto my s ex musíme ešte doladiť , lebo ten týžden stresuje keď ju nemá ). Ďalej je sem taká zaužívaná fráza že dieťa si zoberie batôžtek , a ide , ale neviem naša ide do školky či už v pondelok alebo v piatok uplne rovnako oblečená / bez batôžteku či si ju striedame alebo nie. Skôr v osobke sa nabaľujú deti v striedavke má dieťa u každého rodiča všetko. Pokiaľ sa otec o dieťa starať chce , matka tiež a dieťa má silnú citovú vazbu na oboch - iná možnosť nie je. Ale ako píšem nič pre - generáloch. Dopady na dieťa má striedavka zvačša pozitívne - na rodičoch - negatívne ktorý ešte nedozreli - a to prirodzene že prenášajú na dieťa. Ideálne to nie je ale ak sa vedia a chcú obaja postarať - dieťa ma rado oboch - aj tak nič iné súd neschváli pretože rodič čo chce striedavku bude bojovať kým ju nedosiahne a nakoniec ju dosiahne. Dieťa má domov tam kde má rodičov ktorých miluje. Pokiaľ miluje len mamu , tak má domov tam , pokiaľ miluje len otca tak tam , pokiaľ má rado oboch tak bude tvrdiť to čo naša , keď som u mamky bývam tam keď u tatíka tak tam.

mandzula
24. jún 2023

@horty99 ja to mam odskusane na dcere, takze si za "kocovanim" a "batozkom" v suvislosti s nami stojim. Je to, samozrejme, aj o povahe dietata, u nas to proste nefungovalo. Mam teraz dceru len sama, nie preto, ze nad nou potrebujem mat kontrolu a byt generalom, ale preto, ze nadovsetko je spokojne a stastne dieta. A ani peniaze nie su problem, viem si zarobit aj popri dietati. A kedze nas zivot nestoji na dovolenkach, lyzovackach a ostatnych tychto veciach, ktore si uviedla ako vyhody, v tomto dovod na striedavku fakt nevidim.
Ale zopakujem, je to individualne.

zuzulka558
24. jún 2023

Dcéra ma takých od škôlky a teraz v triede takých až až,, raz na ala tému a povedala ze keď sa rozprávajú oni ako deti medzi sebou ze im to nezávdí raz sú tam potom tam že vlastne nič nemôžu podľa seba lebo je určené kedy a kde majú byť ze to život nie je taký detský jej povedali,oni sa musia prispôsobovať si myslím dosť keďže je to kocovny život, neviem ci by sa tak ľúbilo aj rodičom raz bývam tam potom tam,, ale iné im nezostava,, ma prosila nech tak nedopadne aj ona 🙄

horty99
24. jún 2023

@mandzula no vidiš ja som žila bez otca od svojich 3 rokov. A ver že by som si rada pobalila batôžtek ( aj keď naša si nebalí ) keby som mohla isť za ním boli obdobia keď som ho veľmi potrebovala a mamine známosti mi len liezli na nervy. Ver že by som premiestnila aj celú izbu keď som mala 8,9 rokov len aby ma pohladkal. Viem aké to je. Takže ja som si zažila aj výhradnú a teraz si zažívam striedavú. Moj ex je skutočne na prd partner pre mňa ale skvelý otec pre našu dcéru ktorého som ja napríklad nemala. Ak vám otec v živote nechýbal je to okej. Mne chýbal strašne.

mandzula
24. jún 2023

@horty99 no vies, chybal ti, lebo si ho nemala, no ked sa mas v ramci striedavky presuvat k otcovi, ktory nenaplna tvoje potreby a mas ich naplnene u mamy, tak toto otca proste nepotrebujes, staci ti ta mama, u ktorej najdes pochopenie a bezpecny pristav.

horty99
24. jún 2023

@mandzula to si myslela aj moja mama. A nikdy som jej nepovedala o tom - pretože už ako malá som vedela že by ju to zranilo. Určité veci nevie doteraz. Ale ako vravím každý ako uzná za vhodné. Ja som si zažila viem aj ako to pôsobí na dieťa - z mojho pohladu. Dieťaťu nikdy nestači len jeden rodič - ale kvôli lojalite to tvrdiť bude. To povie každý psycholog a aj ja z vlastnej skúsenosti.

mandzula
24. jún 2023

@horty99 u nas jej otca nahradil moj partner, teraz uz manzel, kedze on je ten, ktory sa zaujma o jej pocity, podporuje ju v zalubach a pomaha jej ich rozvihat, vzdy ju vypocuje, poradi. Toto u svojho otca nema, ten zaluby povazuje za hluposti a stratu casu, pocity su len vymyslene atd.
A ja mam s dcerou taky vztah, ze mi vie povedat, co potrebuje, kde sa citi lepsie a ja jej pocity a potreby respektujem. Nikdy som jej v styku s otcom nebranila, mohol ju mat, kedy chcel, no kedze nemal zaujem pochopit ju, jej potreba byt s nim, pochopitelne, klesala.

horty99
24. jún 2023

@mandzula ano ano niečo podobné som počuvala aj ja. No maš to tak a je to potom super.

mandzula
24. jún 2023

@horty99 moja dcera sa vsak s otcom stretava, neodisiel z jej zivota, akurat ked od neho pride, je vzdy smutna a znechutena, lebo on sa nemeni, stale robi tie iste chyby (x-krat som sa mu snazila dohovorit, vysvetlit, co dieta citi, potrebuje, no bolo to ako hrach na stenu hadzat), takze ja jej o nom ani nic hovorit nemusim, na mnohe veci prisla sama. Mam v tejto veci svedomie absolutne ciste, s manzelom sme urobili vsetko preto, aby sa ich puto nepretrhlo... zbytocne. Mna to velmi mrzi, pretoze mojim planom rozhodne nebolo vziat otcovi dieta a dietatu otca, odohnal ho od seba sam.

horty99
24. jún 2023

@mandzula Ako som spomínala , zažila som si to od mojej mamy. Vedela by som do rána rozprávať . Ale to nie je podstatné. Mamu mám rada som jej za veľa vďačná no a niektoré veci nepochopila doteraz. Dôležité je že ty si spokojná. Ja som len napisala výhody a nevýhody striedavky , keďže striedavku my máme nejaký ten rok a ja som žila v osobnej .

leo2019
26. apr 2024

začnem asi takto. Pokiaľ ste obaja stotožnený tak nevýhody prakticky nie sú. Samozrejme záleží od vybavenia mentálneho, psychického a materialného. Výhod v prospech dieťaťa: ma stále stabilný a pevný vzťah s oboma rodičmi a ich rodinou tak ako do rozpadu rodiny. Dieťa si lepšie buduje osobnosť aj integritu ( to nie sú moje dojmi ale štúdie od svetových psychológov a sociológov). čo sa týka sťahovania to je blud. Pokiaľ má jeden aj druhy rodič stabilné bývanie a má všetko zariadené dieťa si berie so sebou len obľúbenú hračku poprípade niečo čo by ešte chcelo mať pri sebe. Počet intervalov pri určenom styku alebo striedavke sa nemení mení sa len dĺžka. Z osobnej skúsenosti (už skoro rok 5r. dieťa) je týždeň a týždeň a týždeň v pohode. Ak dieťa má rado oboch rodičov ako aj u nás je pre dieťa veľmi stresujúce ak odíde od jedného po 3 dňoch je to krátka doba aby si toho rodiča užil. Za mňa aj keď je druhá strana proti je to dobré len konflikty 100% mimo dieťa a aj keď je konflikt podporovať ho k citom a vzťahu s druhým rodičom.

leo2019
26. apr 2024

@mandzula tak s ex ste robili niečo zlé.

mandzula
26. apr 2024

@leo2019 dcéra býva so mnou, nechce chodiť k ex, takže ja toho zlého asi až tak veľa nerobím.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 teraz to vyzera mozno ok ale pockaj v puberte. Teraz sa prve deti striedaviek dostavaju do puberty / dospelosti a az tam su vidiet jej dosledky. Na vacsine tych deciek to zanechalo tazke nasledky. Advokati a sudni znalci z oblasti psychologie by ti vedeli o tom rozpravat.

leo2019
26. apr 2024

@joannita Ale už povedali. Striedavá je u nás 14 rokov ale inde je už vyše 20rokov. To čo z detí vyrastie je odrazom rodičov nemá to nič spoločné so striedavou starostlivosťou. Pokiaľ rodičia nesúperia o pozornosť respektíve o priazeň dieťaťa ale nastavia si režimy je to rovnaké ako keď ho vychovávajú spolu. Skôr deti v starostlivosti jedného z rodičov majú väčšie problémy. Odporúčam navštíviť www.striedavka.sk Tam nájdete určite hodnotnejšie informácie a sú tam odborné štúdie od svetových odborníkov ktorí reálne pracovali s takými deťmi a porovnávali jednotlivé usporiadania rodín. A myslím si že tie názory sú hodnotovo inde ako názory samozvaných odborníkov a klinických psychológov. Dokonca na tej stránke je aj názor súdneho znalca z tejto oblasti ktorý aktívne robí aj posudky.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 ja mam poznatky priamo z praxe. Od tych deti a rodin. To je myslim hodnotnejsie a relevantnejsie ako web ktory posielas, ktory je progaganflda striedavky 🙂
Kazdopadne kiez by si mal pravdu. Lebi nezelam to nikomu co vidim okolo seba.

leo2019
26. apr 2024

@joannita to nie je propaganda. Výsledky z praxe a aké čo stojí za tým čo je príčinou? Vo väčšine prípadov je to o tom že jeden z rodičov bojkotuje striedavú. Sú tam štúdie ktoré sú počas desiatky rokov a robia to psychológovia a sociológovia na úrovni celosvetovo. Tisícky rodín a detí prejdených a pochybujem a nechcem sa vás tým nejak dotknúť alebo uraziť ale asi nemáte také skúsenosti ako oni dokopy.

Vyjadrenie súdnej znalkyne:
https://www.striedavka.sk/index.php/odborne-inf...

Striedavá výchova je riešením v prospech dieťaťa, dieťa bude mať voľbu slobodne naplniť svoje citové potreby k obom rodičom, nebude musieť svoje city k rodičom kontrolovať a potláčať. Apelujem na všetkých, ktorí vstupujú do riešia takýchto konfliktov, aby túto možnosť využívali a ak budú určité problémy, nech si predstavia a precítia situáciu, že majú dve deti a majú sa rozhodnúť iba pre jedno dieťa, čo budú v tejto situácii prežívať vo svojom vnútri, ako budú trpieť pri pomyslení na druhé dieťa a potom nech rozhodujú, čo je v záujme každého dieťa.
Aj keď bude realizovanie striedavej výchovy v praxi náročnejšie a bude mať svoje úskalia, pre celkový psychosomatický vývin detí až do bodu, kedy sa deti stanú rodičmi, má striedavá výchova nedoceniteľný význam. Verím, že postupne takýto typ starostlivosti bude vnímaný pozitívne hlavne preto, že je citlivý k duši dieťaťa

leo2019
26. apr 2024

@joannita
Týto ľudia vedia asi o čom píšu a prečo to píšu:

Systematický prehľad a teoretické porovnanie výsledkov detí po rozvode (Vowels 2023)
Úloha rodičovských praktík v duševnom zdraví rodiča a dieťaťa v priebehu času
Predslov k špeciálnemu vydaniu: Striedavá starostlivosť: nedávny výskum, pokroky a aplikácie (Nielsen 2018)
Čo môžeme povedať o striedavej starostlivosti pre deti zo Švédska? (Fransson 2018)
Prečo by mali žiť dlhšie s jedným z nás, ak sú deťmi nás oboch? (Fransson 2016)
Psychické problémy 2-9 ročných podľa rodinných foriem (Bergström 2018)
Duševné zdravie dospievajúcich v rôznych usporiadaniach rozvedených rodín (Nilsen 2017)
Životná úroveň detí v striedavej starostlivosti (Fransson 2017)
Aké je duševné zdravie detí v rozvedených rodinách? (Bergström 2014)
Ako chcú žiť deti po rozvode? (Fabricius, Hall 2000)
Spôsobuje striedavá starostlivosť deťom vyšší stres? (Turunen 2017)
Výsledky detí v spoločnej starostlivosti a u jedného rodiča (Bauserman 2002)
Dopady rôznych druhov starostlivosti na deti (Tornstam 1996)
Koľko sťažností na psychiku majú detí v striedavke? (Fransson 2016)
Majú deti predškolského veku v striedavke viac psychických problémov? (Bergström 2016)
Porovnanie psychosomatických problémov detí v striedavke a u jedného rodiča (Bergström 2014)
Sumár 40 výskumov: aký typ usporiadania je pre deti najlepší? (Nielsen 2014)
Je nutný lepší vzájomný vzťah rodičov pri striedavke? (Nielsen 2011)

joannita
26. apr 2024

@leo2019 no rovnako by som ti sem mohla dat linky a publikacie, kde psychologia a psychiatri pisu pravy opak. A je ich tiez hodne.
Dobre ja chapem ze kedze mas striedavku a zatial je vsetko ok, tak ju obhajujes.
Zelam ti uprimne aby to tak fungivalo vzdy a aby vase dieta neskoncilo na psychiatrii, ako skoncilo vela tych co poznam... 🙏

leo2019
26. apr 2024

@joannita pošli rád si ich prejdem... a opakujem neskončili kvôli striedavke. Nemám problém s diskusiou ale skúsme doniesť nejaké fakty- čísla, publikácie...ináč to je len názor niekoho kto sa s niečim nestotožňuje a utvrdzuje ho len nejakými nepodloženými tvrdeniami. To isté môžem povedať aj ja, poznám drvivo väčšie množstvo detí čo skončilo na psychiatrii kvôli tomu že vyrastalo len u jedného rodiča ako na striedavej. A neviem akú prax máte ale pochybujem že skončili na psychiatrii skôr u psychiatra ale najskôr asi u psychológa, A verte naše dieťa neskončí ;) a práve pre to že je v striedavej.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 uprimne nechce sa mi hladat a davat sem publikacie, ale ver ze som ich citala vela 🙂
Ale ved ako som pisala, zelam vam vsetko dobre. Verim ze vase dieta bude ok.
Aj ked je odvazne pisat ze vase dieta urcite na psychiatrii neskonci, lebo to nevie nikto dopredu povedat, ako to nevedeli povedat zuadni rodicia deti ktore tak skoncili. Ako pisem, poznam pripady priamo z praxe.
Prikladam len jeden link, kde sa vyjadruje psychologicka a psychiater Skodacek, skor je to nizsie v texte.
Ja uprimne nemam nejak potrebu diskutivat, nemam na to cas. Nemusis mi verit, je mi to v podstate jedno (nic v zlom), skor je zvlastne ze ty mas potrebu tak obhajovat striedavku. Ved ti mize byt jedno co si kto mysli, ked podla teba je to najlepsie co moze byt nie?

https://www.bystricoviny.sk/titulka/striedava-s...

leo2019
26. apr 2024

@joannita dobre to čo poznáte z praxe je zas len tvrdenie už tak aspoň ste mohli uviesť z akej praxe....a článok z bystricoviny ? seriózne? ja som ho už čítal... pramálo objektivity, nulové porovnávanie, žiadne odkazy na skutočnosti a navyše zas len názory a tvrdenia "poznám z praxe". Viete treba si uvedomiť že práve zákon ktorý sa prijal je z praxe a výsledkov štúdii psychológov a sociológov či v európe alebo USA. Ak by prax ukázala že to nie je vhodné alebo to má negatívny dopad na deti po rozvode tak asi by také niečo neexistovalo a aby ste vedeli striedavá začala už na konci 50 rokov v USA. Čiže práve prax ktorou sa ohradzujete ukázala že prináša pre deti nesmierne viac pozitív než negatív a to vo väčšine prípadov. A ak nemáte potrebu diskutovať, nediskutujte ja som vás do diskusie neprizval. A to že mám potrebu obhajovať? Samozrejme viem niečo o tom a písal som objektívny názor na danú vec autorke diskusie. A aby som trochu vniesol rovnováhu do diskusie kde pozerám je dosť zaujatých hlavne mamičiek.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 prepac ale nedocitala som tvoj posledny koment (inak tu si vsetci tykame)
Napisem uz len tolko, ze snad nieje dolezity web aky posielam, ale ten obsah a nazory kompetentnych v nom 🙂
A nie nenapisem z akej praxe poznam spomenute pripady, nemozem.
A tebe teda odporucam zit si svoj zivot podla vlastnych preferencii a nediskutovat s ludmi na forach o veciach o ktorych si presvedceny. Lebo potom to vyzera, ze vlastne az tak presvedceny o nic niesi....

leo2019
26. apr 2024

@joannita o to presne ide sú to NÁZORY "kompetentných" a tým by som asi tento neobjektívny článok uzavrel. Ďakujem za odporúčanie ale úplne zbytočne pretože si ho žijem aj bez odporúčaní. Otázka z akej praxe som myslel vo všeobecnosti ( detský psychológ, sociológ, oblasť centra pomoci deťom, štatistik dotknutej témy atď...) a po ďalšie ,, a nediskutovat s ludmi na forach o veciach o ktorych si presvedceny. Lebo potom to vyzera, ze vlastne az tak presvedceny o nic niesi...." prepáč ale táto veta nemá absolútne žiadny význam a ani pointu. Sme v oddelení skupiny a fóra kde ľudia prezentujú svoje skúsenosti a názory o ktorých sú presvedčení a majú s nimi skúsenosti. A podľa toho čo píšeš asi nemáš dieťa v striedavej, pokiaľ vôbec máš deti.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 mam 2 deti a mame ich v striedavke podla severskeho modelu. T. Z. Deti ziju v jednej domacnosti a my sa pri nich striedame.
Inak odporucam vyskusat si to, aby si zazil na vlastnej kozi, ake to je pendlivat medzi 2 domacnostami. Fakt nic moc. A dieta to preziva 50x intenzivnejsie. Dieta sa vyvija.
A preco to tak mame? My sme sa rozviedli, my sme urobili chyby, tak nech my trpime. Nech netrpia deti. Ano lebo deti trpia ked pendluju a maju chaos v hlave.
K ostatnemu sa uz nevyjadrujem.

leo2019
26. apr 2024

@joannita bohužiaľ u nás severský model nie je možný keďže mám partnerku s dieťaťom a dom vo vlastníctve s hypo. Ináč by som s tým nemal problém ak by som mal zabezpečené bývanie a vlastnú spálňu + veci tak že idem len s peňaženkou a mobilom do druhého domova tak aký je problém? Ak má dieťa všetko zabezpečené a cíti lásku oboch rodičov je mu to jedno hlavne ak je šťastné a ničím netrpí. Ak trpí je to pre rodičov a nie modelom striedavej starostlivosti. K ostatnému sa netreba vyjadrovať tam je to jasné...a k tvojmu ostatnému tiež sa nebudem lebo je to tvoj názor bez reálnych osobných skúseností keďže máte iný model.

jakubrianka
26. apr 2024

Veľa oteckov teraz požaduje striedavku (kvôli peniazom?). Viď prípad Hanychovej, dokonca bábätko choré a Soukup jej ho zoberie? Striedavka je veľké zlo páchané na deťoch. Ani rastlina neznesie sťahovanie z miesto na miesto každý týždeň a nie to ešte presádzanie. V štátoch kde to funguje, si rodičia striedali nehnuteľnosť - nie dieťa 😳.
Ja by som bola za, aby si to otecko alebo mamička vyskúšali aké to je príjemné. Detská psychika je krehká. Dieťa potrebuje istotu, bezpečie, RUTINU. Toto sú základné podmienky pre zdravé fungovanie psychiky. Dieťa počas rastu prechádza mnohými zmenami a aby ustálo tieto zmeny, musí mať rutinu a jeden domov. Nech si otecko zoberie dieťa cez deň, po škole, ale večierku má mať s jednou a tou istou osobou každý deň. Tiež izbu a posteľ má mať jednu.