Zúfalstvo zo života

9. jan 2023

Ahojte, už dlho uvažujem že sa tu postazujem. Viem, že mi to nijako nepomôže, ale mám pocit že to niekde musím povedať lebo vybuchnem. Som tichý človek, ktorému sa väčšina ľudí postazuje, vyzaluje. Ja ich ochotne vypočujem, snažím sa pochopiť a najmä nesudit. Mám však v poslednom čase dojem že je toho namna veľa. Z každej strany počúvam len ponosy, väčšie, či menšie. Je jedna vec ktorá ma veľmi trápi, moja sestra má vážne choré dieťa. nikdy nebude zdravé, asi sa ani nedožije dospelosti. Sestra sa paradoxne vôbec nesťažuje, len to proste žije a snaží sa. Ja sa snažím jej byť nablízku, snažím sa jej pomôcť čo môžem. Ale tak neuveriteľne ma serie, keď zamnou príde niekto s tým ako ho nebaví život lebo napríklad jeho dieťa má sopel, alebo obdobie vzdoru. Vyleje namna všetky svoje malicherné problémy, pritom sa ani len neopýta ako sa má to choré dieťa a pritom to vie. Mám pocit, že to už ani nikoho nezaujíma. Ako môžem pomôcť niekomu kto má taký vážny problém a nezbláznit sa z toho? Hrozne ma to trápi, snažím sa nedávať to najavo, ale čím ďalej tým viac mám z toho guču v krku. Neviem sa s tým vyrovnať, že nemôžem nič urobit. vôbec nič.

pribinak
9. jan 2023

Však tých ľudí zastav: vieš čo? Mam veľmi náročný deň za sebou, porozoravas mi to inokedy, ok? A keď nepochopí, tak otvorené povedz: dnes nie!

loliki
9. jan 2023

Sopel? Takéto maličkosti ma nemôžu rozčúliť. Vieš, moja sestra má dieťa s týmto... atď. Ďakuj Bohu, že tvoj má len sopel.
Ak toho máš veľa, treba sa zastaviť a nadýchnuť sa. So sestrou si dajte ani nie kávu, ale Ca+Mg+Bvit, Koenzým Q10 a všetko, čo vám dodá chuť do života a energiu. Buďte spolu, pomáhajte si a tešte sa aj z maličkostí. Príroda, hudba, niečo, čo vám prinesie radosť. Veľa šťastia prajem všetkým. 🙂

marca12
9. jan 2023

Ziadny problem nie je banalny. Kazdy ma problem,ci uz velky,riesitelny alebo neriesitelny a nemozme odpisat ludi preto,ze oni maju maly problém a ja akurat riesim vazne zdr.tazkosti. ale co mozes urobit,je stopnut tych ludi. Chapem ta,co tym chces povedat. Ked sme riesili vazne zdr.problemy a niekto sa mi postazoval na banalitu,tiez mala tendenciu vybehnut na ludi,ze riesi hluposti a ja som ta,ktora ma vacsi problem. Casom som pochopila,aka som bola arogantna a sebecka. Uz nezlahcujem nikoho problemy,len ma proste nezaujimaju. Vzdy som mala hodnoty,ktore nemali nic spolocne s materialnymi vecami a preto som ani nechapala,co ludia stale riesia hluposti. Musis sa snazit zmierit so situaciou. Dat tomu dietatku vsetku lasku sveta a ten cas,ktory tu bude stravit s nim najkrajsie ako vies. To je jedine,co mozes robit. Never tomu,ze sestra netrpi a nepoplace si. Len je silna a chce byt silna pre vas ostatnych.

ninka297
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fatima99
9. jan 2023

kazdy ma svoje problemy, aj ty, takze nemusis vypocut kazdeho a zakazdym, nie je to tvoja povinnost, mozes povedat nie a ist proste dalej.

autor
9. jan 2023

@marca12 nikde nepíšem že sestra netrpí, píšem že sa nesťažuje. Tak isto nepíšem že niekoho odpisujem či vybieham, píšem že vypočujem ale som zo situacie frustrovaná.

autor
9. jan 2023

@ninka297 keď niekto vie že v rodine umiera dieťa a on sa mi sťažuje na sopel svojho ako najväčšiu tragediu a pritom ani otázkou nezavadi o stav toho umierajúceho, tak je to premna nepochopiteľné. (Myslím že poznám dotyčného celkom dobre) Ale áno, to isté som mohla vlastne čakať aj tu, bola chyba písať sem. Pekný večer, môžete túto tému ďalej ignorovať.

marca12
9. jan 2023

V poriadku,ked si frustrovana,treba tych ludi stopnut. Tym,ze ty teraz trpis,nemozes cakat,ze ludia okolo teba budu chodit po spickach a prestanu sa radovat zo zivota. Ludi nezaujimaju problemy inych,to som sa naucila. Aj ked sa ma niekto opyta ako sa mam,je to len premostenie,aby mohli zacat rozpravat o sebe. Aj mna to stve,ze sa clovek uz ani nema s kym porozpravat,lebo kazdy strhne debatu na seba a rozprava o sebe. Ono je to blbe obdobie a ked ho prekonas,prestanu ti aj stazovatelia liezt na nervy.

autor
9. jan 2023

@marca12 ďakujem.

marca12
9. jan 2023

Potom je otazne,ci ma zmysel s takym clovekom vobec byt v kontakte. Hanbila by som sa tarat o sebe,ked viem,co druha strana preziva. Ludia sa nevedia vcitit do koze ineho.

dankanka
9. jan 2023

Myslim ze sa nestazuje lebo sa tu snazi byt pre dieta, v jeho obmedzeny cas a v obmedzene prezivanie, s chorobou, s mnohymi prekazkami. Snazi sa tu but pren tak dobra mama ako len moze. Ak by sa stazovala, este by to jej psychiku a prezivanie daneho momentu zhorsilo. Chce aby dieta v ramci moznosti malo.tu najlepsiu mamu, aku moze mat. Tak to vnimam ja, to jej nestazovanie sa. Ako velku obetu z lasky k dietatu.
Vycitat druhemu ze oproti sestre nema problemy, nie je fer. Ale rozumiem Ti. Vsetci mame tendenciu zlahcovat problemy inych, porovnavat sa.
Aj mna hneva, ze sa niekedy mozeme aj na hlavu postavit a situaciu nezmenime, ze netusime, preco musime ny, alebo nasi blizki, niecim takym tazkym prechadzat. A reci, ako nas ma to ci ono niecomu naucit su v tej situacii ako nemiestny vtip.
Zelam Vam vela sil vsetkym. Vela krasnych, vzacnych chvil. Vela lasky.

marca12
9. jan 2023

Mne sa stalo,ze nam v rodine umieral na rakovinu a to je priserne umieranie za ziva. Chodili sme do nemocnice,chodila som ako mumia do toho druhy clen rodiny ochorel na rakovinu a moja zdrava kolegyna cele dni fnukala len nad svojim zivotom. Vobec nebrala ohlad na to,co prezivam,ja som mala vtedy take nervy na nu,ale nevladala som jej nic povedat v tom case,taka som bola apaticka voci okoliu. V takychto chvilach spoznas ludi a aj som si vtedy preriedila kamaratov.

verizienka
9. jan 2023

Je mi ľúto, čo prežívate. Musíš sa s tým zmieriť, že neurobíte nič. Chápem, že si frustrovaná, mnoho ľudí nemá šajnu, čo prežívate. Ich najhoršie trápenie sú sople, zuby, lenivý manžel. Na druhú stranu si treba uvedomiť, že umierajuce dieťa je téma, ktorá sa nezačína ľahko pre nikoho. Možno nemajú odvahu sa opýtať. Píšeš, že si tichá a vypočuješ si ľudí. Obráť trochu list a začni rozprávať ty s nimi o tom čo ťa trápi. Možno sa ti uľaví a zistíš, že to ľuďom nie je jedno, len proste sa o tom ťažko rozpráva. Ja sama mám ťažko postihnuté dieťa, každá moja kamoška má zdravé dieťa a keď sa stretneme tiež počúvam o soploch, zuboch atď. Nikdy som si to neobracala osobne, človek sa proste potrebuje vyrozprávať. Ony si veľmi dobre uvedomujú, že ich problémy sú oproti mojim banálne, napriek tomu sa vieme pobaviť o všetkom.

pipistrel13
9. jan 2023

v dalsom komentari si to vyjadrila presnejsie - ze u vas umiera dieta a ten kto o tom vie sa stazuje na sopel - rozumiem ti,je to podla mna uplne nevhodne,a to som pouzila pekne slovo (ked moj otec umieral na morfine v bolestiach,partnerka mojho brata sa bez vsetkeho stazovala vo vedlajsiej izbe,ze jej je zle z tehotenstva,ked som jej to vytkla,argument bol,ze ci si myslim,ze teraz sa nemoze nikto stazovat za to,ze otec zomiera - nuz moze,samozrejme,ale je potrebne vystihnut aj situaciu,neznamena to,ze ona sa nemohla postazovat na nevolnosti,ale nie v pritomnosti celej nasej rodiny,ked nam zomieral vedla tatko a to som jwj aj povedala,dlho bola urazne,ale mne to vibec nevadilo,takze rozumiem a ty to musis zastavit,normalne povedat,ze ano chapem aj sopel je pre teba problem,ale mojej sestre zomiera dieta,takze za sopel bud vdacna a ak sa urazia tak nech,lebo mozno to niektorym ani nepride,ked im to nepovies narovinu
drz sa,aj tvoja sestra,a pokuste sa tu bolest premenit casom na nieco,co bude mat hodnotu a zmysel,cim date zmysel aj predcasnemu odchodu dietatka
a hlavne ludia si dovolia tolko kolko im dovolis ty,ak si im dala moznost,aby sa ti donekonecna stazovali,zvykli si na to

anickabasnicka
9. jan 2023

@verizienka tak to mas stesti na kamaradky.taky mam postizeneho syna. byla jsem trnem v oku nekterym lidem u nas na vesnici,prej jak se mam dobre,ze nemusim chodit do prace,ze si cely den jen valim sunky. kdyz uz se to rypani nedalo poslouchat,tak jsem se jich zacala prat, jestli vedi,kolikrat jde jejich dite na wc, kolikrat curat,kolikrat se v noci otoci, protoze u toho vseho musim synovi asistovat. tak daly pokoj....ale prestali se se mnou i bavit.

.casem jsem zjistila,presne jak pise autorka,ze si kazdy jen vyleva svoje problemy, at uz je to prace, deti, manzel.a ja jen posloucham. kdyz si chci postezovat i ja,tak najednou nema nikdo cas. zrovna minule jsem sla za kamaradkou dobit si baterky a skoncilo to tak,ze jsem celou dobu poslouchala, jake me problemy v praci a blablabla. takze ne ja,ale ona se vykecavala a ulevila si.

takze kdyz se uz s nekym potkam na ulici,tak se bavim pouze o neutralnich vecech - pocasi,zahradka, drbeme nekoho tretiho.a osobni veci jsou tabu.

pipistrel13
9. jan 2023

@anickabasnicka a ja teba a vsetky matky,ktore sa obetovali pre chore dieta hlboko obdivujem a vazim si vas❤️

verizienka
9. jan 2023

@anickabasnicka to ma mrzí. Pravdupovediac ja sa o dcérke tiež veľmi nebavím, nie je mi to príjemné. Ale keď raz za čas začnem, tak vypočujú. Takisto sa zaujímajú o to ako sa má. Tak po tvojom príspevku som za to vďačná.

ckocka
9. jan 2023

Dlhodobo nikto okrem najbližších nevydrží myslieť iba na to choré dieťa, ľudia chcú žiť svoj život, svoje radosti a starosti. A ďalší možno nevie čo má stále hovoriť, ak sa situácia nezlepšuje a nie je nádej, slová nejakej útechy sa zdajú zbytočné.
Je to kruté, ale nešťastie jednotlivca nezastaví beh sveta, a ostatným luďom sa ich malicherné problémy stále zdajú dôležité.

anickabasnicka
9. jan 2023

@verizienka vis, syn uz je dospely , takze ta starost je uz dlouhodoba. nikoho nezajima, ze zijes v takovem neustalem stejnem stereotypnim kolecku ,ktery se leta nemeni. kdo by to chtel stale dokola poslouchat?..narozdil od tveho okoli, kde vsichni maji kazdy den jine problemy, protoze chodi do prace, potkavaji se neustale s druhymi lidmi, maji kazdy den jine podnety. a to v nich asi vyvolava ten pocit, ze oni si stezovat prede mnou muzou,protoze ziji a mji na co, a u me se nic nemeni,protoze jedu cely den, 7/24 porad to stejne. takze ti dobre radim,pokud mas moznost nechat dceru s nekym na hlidani a zajit si s kamoskami na kafe,tak to delej!!!!. neizoluj se od okoli, neodstrihavej se od pratel. jinak te to casem semele a znici

@pipistrel13 obdivuj meho syna,ze na me jeste za ty roky nezavolal socialku a policajty. protoze kdyz uz unavou nemuzu,tak dokazu byt hodne zla.ne,neboj, nebiju ho ani jinak fyzicky netyram,ale slovne si dokazu tak ulevit ,ze jsem schopna mu vycist i globalni oteplovani a utok ledniho medveda na aljasce. muj syn by mel dostat metal, ze me jeste trpi

babulkomale
9. jan 2023

@verizienka vies toto je aj taka dilema s ktorou sa pasuju aj empaticki ludia - pytat sa, nepytat? Niekto potrebuje o tom hovorit, ty nie, niekedy je to take neiste, ci budeme vyzerat ze sa nezaujimame alebo ze sa prilis vypytujeme, tazko to je...

ahhola
9. jan 2023

Prosím ta, co ty robíš, ked si môžeš dovoliť počúvať siahlodlhe blaboly denne...
A segra, je to jej život, jej smola, pekne, ze stojíš pri nej, ale je to jej osud. Ty nemáš svoj život, ze žiješ ten jej. Co ma dietko za chorobu, CF? Vôbec nemusí predčasne zomrieť, dnes sa dožívajú aj k 40tke.Down deti k 60tke,kedysi nemysliteľné.

N

ahhola
9. jan 2023

Neviem, ci ľuďom nekvapka na karbid z tohto nezimneho počasia. Dnes som videla chlapíka v meste v tričku a kratasoch. V správach 54r.rozpeckovak auto a zrušil 3 stromy. Po hádke s bratom. Niečo je vo vzduchu, nejaký neklud, niečo zlovestne..... 🕷️

alzbetka1783
10. jan 2023

Mala som v mojom okolí tiež ľudí co len oni oni oni oni,a ja som bola nikde....
Trvalo to dlho,kym som pochopila v sebe,ze bez takých ľudí ja žiť normálne nebudem.
Uplne som to stopla, spálila mosty, pretože ten daný človek ta vyciciava a berie ti energiu ,kde by si ju mohla dať,a bolo by to pre teba a tvoju rodinu prospešné.
A ver tomu ,ze sa mi zivot zmenil, prišli mi do života lepší ludia,a ja som sa opäť smiala a mala iné krajsie priority a otvorilo mi to oči k tým co to potrebovali,a neboli ako pijavice.

didi35
10. jan 2023

Treba si uvedomiť, že mnoho ľudí ma slabú empatiu a vidia len svoje problémy a len zo svojho uhla pohľadu. A boli by najradšej, aby ich niekto vypočul a uznal, že práve ten ich problem je ozajstný a veľký. (Napokon, ako aj ty v tejto diskusii, potrebuješ potvrdenie svojich pocitov a keď sa ti nedostáva práve to, čo chceš, tak sa urážaš a chceš odísť z diskusie..).

Nepotrebuješ tieto ponosy známych o “soplíku” počúvať, je potrebné sa voči tomu slušne ohradiť a nečakať frustrovane, že to niekto pochopí. Povedz si: Takí sú ľudia.. ale ja toto nepotrebujem počúvať a nahlas sa slušne vymedziť. Keď nič nepovieš, budes frustrovanejsia a budes odkázaná na uznanie pocitov od anonymných žien na MK.

sidicek
10. jan 2023

Mne sa zdá akoby si žila život svojej sestry.Je super ,ze jej pomáhas ,určite to aj obe oceňujú, no zi aj svoj život. Co je na tom ,že sa niekto iný postazuje?Každého trápi niečo iné, čo oni vedia o tvojej neterke?A keby aj ,nemiestne by bolo, keby soplami stale obtazovali matku nevyliečiteľneho dieťaťa, no pri tebe to je podľa mňa len súčasťou bežnej konverzácie, ktorú ty prehnane citlivo vnímaš.

autor
10. jan 2023

@didi35 neurazam sa, ale nevidím dôvod ďalej o tom diskutovať to je rozdiel.

autor
10. jan 2023

@sidicek mám svoju rodinu, ale neviem či ty máš súrodencov ktorých máš rada, príde mi úplne normálne že ak sa trápi niekto kto je mne blízky trápim sa aj ja. Čo je toto za svet starať sa len o seba, mne to príde smutné. Ale ako vravím nevidím dôvod ďalej o tom diskutovať, nepomohlo mi vypísať sa zo svojich pocitov, ako sa mi už x krát potvrdilo, je lepšie to držať v sebe, lebo každý má dojem že druhí majú prežívať svoje pocity inak ako prežívajú.

autor
10. jan 2023

@ahhola sú rôzne diagnózy a je ich veľmi veľa.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pipistrel13
10. jan 2023

@anickabasnicka myslim si,ze je to prirodzene,mame take zachvaty aj na zdrave deti,dolezite je,ze sa vzdy nastartujes a robis co mozes a vies