Nátlak zo strany rodičov na zníženie úväzku

26. apr 2024

Prišla som si sem po radu, lebo neviem čo mám(e) robiť.
Tento rok od februára sú obaja moji rodičia na dôchodku resp. otec je na dôchodku a mamina ešte robí na čiastočný úväzok 2x do týždňa. Problém je, že odkedy sú "doma" tak sa veľmi chcú stretávať a stále niečo vymýšľajú. Ja som síce rada, že sú obaja vitálni a v dobrom zdraví a zároveň sa s nimi aj s manželom radi stretneme ale oni akosi nechápu, že my sme obaja pracujúci ľudia. V poslednom čase prichádza už k celkom vyostreným situaciam. Pokúšam sa tráviť s rodičmi veľa času, lebo viem, že tu už dlho nebudú a vždy sme mali dobrý vzťah ale nedokážem im vysvetliť, že nemáme toľko voľného času. Dám príklad.
Ja aj manžel máme možnosť čiastočného home officu ale to neznamená, že nepracujeme. Minulý týždeň mi len tak v stredu uprostred dňa volala mamina, že či sa môže zastaviť, že má cestu okolo. Ja som jej povedala, že kľudne môže ale, že obaja sme v práci. Ona prišla aj tak sadla si tu a asi po pol hodine odišla urazená, lebo ja som telefonovala a manžel pracoval. Potom mi nahnevaná volala, že ako som ju mohla takto odignorovať. Ja som sa jej slušne snažila vysvetliť, že som jej povedala, že my obaja pracujeme. V piatok podobná situácia. Volala mi, že jej sestra organizuje grilovačku a keďže mamina už nešoféruje tak poprosila môjho manžela čo ju odvezie. On jej povedal, že dobre nie je problém ale jasne sa vyjadril, že môže až po 16:30. Moja mama mi o 11:30 volá vytočená, že ako sme sa na ňu vykašlali, že ona potrebovala odvoz. Znova som jej pokojne vysvetľovala, že teda manžel jej určite povedal, že pred 16:30 nemôže, že je v práci. Odvtedy mi doslova každý deň volá a presviedča ma, že si máme obaja skrátiť úväzky aby sme spolu mohli tráviť viac času. Predvčerom som jej povedala stále pokojne, že máme hypotéku a finančne by sme to neutiahli. Odvtedy mi dáva úplné citové vydieranie ako nám ide len o peniaze a že ona možno zajtra zomrie a takéto reči.

viestta
26. apr 2024

Nenechaj sa citovo vydierat. Rodicia su dost stari na to aby sa vedeli postarat o sebe a aby si vedeli zariadit volny cas. Ked to nevedia, nie je to tvoja chyba.

zmrzlinka2021
26. apr 2024

Tvoji rodicia prečo nechodia od práce? Byt na dochodku neznamená zákaz pracovať. Ak nemajú vázne dovody na to, tak nech obaja chodia do práce aspon na 70 % úvazok.

A hlavne, vy budte asertivni - "mami nemozem, pracujem".

Ty nie si zodpovedna za ich reakcie a emocie. Ty v pracovnej dobe si platena za pracu a to je tvoja zodpovednost.

januska12323
26. apr 2024

Nenechaj sa vydierať, ty nie si zodpovedná za ich zábavu. Nemôžem, pracujem príď piatok večer. Opakuj ako verklik.

jajanka31
26. apr 2024

Och nechcela by som.. ale asi neostava nic ine len dookola opakovat ze proste mate pracovnu dobu za ktoru dostavate peniaze. Ktore potrebujete. Nevlastnite byt, splacate hypo, potraviny, energie, drogeria, lekar, dovolenky, konicky, auto a deti... ako kto vam to zaplati. Asi nemate deti.. pracujte pokial sa da ked deti budu prijem pojde este dole. Ked uz toto nepochopia tak ja neviem. Ved oni ako chodili do prace. Vlastne ked mama stale chodi tak jej normalne zavolaj v case ked je v praci ze nech pride na navstevu ci bude moct.. pochybujem.. proste ani ty nemozes ked pracujes... so starymi ludmi je to niekedy tazke..urcite by som neskracovala pracovnu dobu pre toto.

foxanda
26. apr 2024

Tak niečo podobné sme prežívali aj my, nie až tak extrémne ako to máte vy. Naše riešenie bolo nezdvíhať hovory, neodpisovať. Neboj, vedeli sme, že sa im nič vážne nestalo, keď volali, ale išlo len o vyrozprávanie sa, využiť situáciu a pritom obaja plne zamestnaní. Trvalo to asi tak cca v našom prípade 2 týždne, aby pochopili, že nebudeme skákať ako si písknu. Takže niekedy aj takto sa to dá vyriešiť, nehovorím, že je to úplne najideálnejšie riešenie ale my už sme boli takisto zúfalí a tiež nás to bolelo, ale bohužiaľ inak sa to už nedalo.

egonsk
26. apr 2024

preco tvoji rodicia uz nesoferuju? v rodine mame 70-86 rocnych velmi aktivnych vodicov zeny i chlapi a bez problemov.

autor
26. apr 2024

@zmrzlinka2021 Otec išiel do predčasného takže robiť nemôže a mamina už rozmýšľa, že vôbec nebude pracovať. Má prácu s ľuďmi a nedáva to mentálne.

@egonsk Mama šoférovať nechce. Nikdy nebola dobrá šoférka a veľmi ju stresuje keď na ňu ľudia trúbia. Po meste chodí mhd, len toto bolo asi 15 min. za mestom.

reanda
26. apr 2024

ano, potvrd rodicom, ze pracujete, lebo vam ide o peniaze - lebo ich potrebujete k zivotu.. za mna v takychto pripadoch, kde je z jednej strany uplna nechapavost, je zbytocne cokolvek vysvetlovat a obhajovat sa.. tam sa neobhajis, vidis, ze ich argumenty su nelogicke.. takze nevysvetlovat, neobhajovat sa, nechat ich, nech si myslia, co chcu, aj ked to nie je pravda.. a nevychadzat im v ustrety na svoj ukor.. robte tak, aby to vzdy aj vam vyhovovalo.. a bud to rodicia casom nejak akceptuju a vztahy sa ustalia, alebo sa pokazia - ale s tym nic neurobis.. takisto ti nijak nepomoze sa hnevat, ze sa rodicia nepravom urazaju a obvinuju vas - proste to prijmi ako fakt, ktory nezmenis a netrap sa pre to

komplikovana
26. apr 2024

Rodicia si mozu hovorit co chcu. Vy s muzom ste dospeli, viete co potrebujete, mate spolocne plany dobuducna. Rodicia vam ucty platit nebudu. Ak mas silu chut tak im vysvetluj dookola ako malym detom preco nie. Ak nie, neber ich vydieracky osobne a rob si veci podla seba.

letfenixa
26. apr 2024

@autorka bože, to je situácia.
Skús sa rodičom opýtať, alebo teda mamy, či si ona v produktívnom veku znížila úväzok kvôli svojim rodičom.

len_nig
26. apr 2024

Toto je keď je fakt reálna téma, tak poviem iba že dospej. Toto nie je normálne aby toto mama od teba žiadala 😂 normálne žasnem

michelle567
26. apr 2024

Určite by som si nekratila úväzky len kvôli tomu aby si mama mohla prísť ku mne na kávu počas dňa kedy si zmyslí 😄 niekoľkokrát by som sa aj zatajila že nemám ho ale som v práci...a že teda určite nebudeme krátiť úväzky keď ste ľudia v produktívnom veku a chcete si zarobiť. Stretnúť sa môžete cez víkend. Nie sú prví ani poslední dôchodcovia, ktorých deti pracujú. Proste cez týždeň pondelok-piatok ste v práci, nemáte čas a taktiež môžete mať aj svoje plány. Nielen s rodičmi 🙈

kleopatra114
26. apr 2024

Povedz jej , ze znížis a môžete sa stretávať do aleluja , ale hypotéku ti teda bude platiť ona , keďže ti rapídne klesne príjem . Myslím, ze hneď ju nejake stretávanie prejde .

diewcatqoo
26. apr 2024

To si vobec neviem predstavit, aby mama odomna nieco take ziadala. Keby mi nieco take navrhla, tak by mi aj napadlo, ci jej nezacina nejaka demencia alebo nieco take.
Ty nie si v ziadnom pripade povinna robit im animatora. Ak maju velmi vela volneho casu, nech si kupia psa. Ale skratit si v praci uvazok, aby si mohla byt s nimi a vyplnat im volny cas - pricom su obaja samostatne fungujuce jednotky (ak by boli nevladni, tak to by som pochopila), tak to snad nie.

0kristina0
26. apr 2024

Ja by som s nimi uz o tom ani nediskutovala, preco by ste im mali vysvetlovat preco si nemozete znizit uvazok? Ste ako dve male soplave deti. Poviem to raz a viac nediskutujem, pocas pracovnej doby by som mame ani nezdvihla telefon. Musis byt razna, tvoja mamina vidi, ze sa nechas vydierat tak to zneuziva.

viky173
26. apr 2024

Toto si naozaj nechas? Aj ked ide o Tvojich rodicov, ale predsa si dospela, svojpravna osoba. Mas pravo travit svoj volny cas ako uznas za vhodne, a o praci uz ani nehovorim. A taky nonsens, ze skratit si pracovne uvazky? 😀 Tak im povedz, ze dobre skratite si ich, ked Vam obom budu rozdiel v prijme kazdy mesiac doplacat. Hned si rozmyslia, ci budu vymslat taketo sprostosti. Pripadne sa spytaj, ci aj oni si kvoli svojim rodicom skratili v praci uzavok, ked to vyzaduju od Teba a Tvojho muza.

tamta
26. apr 2024

Neverím, ze toto je reálne a nejaký rodič by toto navrhoval svojmu dospelému dieťaťu..

sintra
26. apr 2024

Mme to pride ako sci-fi, uplne absurdne 😀 Ak je to naozaj pravda, spytaj sa mamy, ci ti bude potom ona aj vyplacat PN-ku a dochodok, ked kvoli tym skratenym uvazkom nebudes mat ani na normalny nakup 😀
Ja mam teda s citovym vydieranim zo strany mamy bohate skusenosti, ale taka kreativna az nebola. Inak u mna pomohlo odstahovat sa na druhy koniec republiky.

michelle567
26. apr 2024

A inak teda...keď majú okolo 60, tak to ešte kľudne môžu žiť aj 25rokov.. to akože celý čas by ste chceli robiť na skrátené úväzky? Ani na to nemyslite 😄

pinkgirl
26. apr 2024

Nudia sa, to je všetko. Treba im nájsť koníčka - záhrada, klub miestnych dôchodcov, kľudne univerzita tretieho veku, nech cestujú, čítajú, alebo nech si kúpia psa - vyplní im voľný čas. Je fajn že sa zaujímajú, ale máte vlastné životy.

matullienka
26. apr 2024

Ja by som im počas pracovnej doby úplne prestala dvíhať telefón. Po nej by som zavolala a spýtala sa či chceli.

babydesire
26. apr 2024

Toto je to donekonecna omielane "Kedy uz pojdem do dochodku ?!" A ked sa konecne clovek "dozije" toho vytuzeneho dochodku, zacne sa po case nudit, citi sa zbytocny, a bud "umiera" alebo zdrzuje deti,vnucata ci predavacky a postarky dlhymi rozhovormi..je fajn sa porozpravat ale nie vsetci maju vzdy cas...ja som asi jedina ktora do dochodku nechce,,mne sa paci ked mozem nieco robit a zarobit,,moj manzel by bol najradsej uz starobny (zazobany) dochodca..ja budem pracovat dokial sa mi zdravotne bude dat..nez premyslat nad smrtou alebo nad tym ze deti tu uz cele dva dni neboli

cacianka
27. apr 2024

Vysvetliť už iba 1x, pracujeme, máme pracovné povinnosti a pracovnú dobu, úväzky si neskratime - nie sme vaši animátori, taxikári, seniorsitteri,.
Nájdite si svoj program sami. Knižnica, klub seniorov, komunitná záhrada, výlety, termalpark.
Cez pracovnu dobu zablokovať prístup.
Vopred si dohodnúť termíny stretnutí, majte aj svoj program.

sjun
27. apr 2024

🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️akoze vasi ked su na dochodku tak ty si povinna im vyplnit program ci ako zmyslaju. Normalne im povedz ze konecne maju cas nech si ho uzivaju spolu kino divadlo prechadzka turistika (hocico co je v ich silach), ale ty si v produktivnom veku a potrebujes prijem atd. Akoze mne to pride tak ze vasi si myslia ze si im to dlzna teraz sa starat a byt drvivu casu s nimi. Akoze a kde si ty a vas zivot s muzom.

jamidea
27. apr 2024

Co maju dva roky? Absolutna sebeckost, bez empatie, citove vydieranie. Ale na druhej atrane, zatial to davate s prehladom, klobuk dolu. Podla mna toto nebude lepsie, musite sa nejako odstrihnut z vydrzat