Budem mať nárok na materskú?

mojmisinko
8. mar 2016

Zienky, ak viete, poradte prosim. Od 2008 som bola zamestnana u jedneho zamestnavatela, september 2012 som nastupila na MD+RD. Do prace som sa vratila 15.9. ale k 31.12. som dostala vypoved z organizacnych dovodov. 1a2/2016 som evidovana na urade prace, od 1.3. Som nastupila do novej prace. Zistila som ale, ze som tehotna, momentalne zacinam 7tt. Obavam sa, co dalej. Ak dostanem vypoved v skusob. dobe, budem mat narok na matersku? Gynekolog ma chcel dat na PN, zatial to zvladam... Vieteprosim potadit ci mam narok na pn a ak budem na pn a potom ma prepustia budem mat narok na matersku? Dakujem

mojmisinko
autor
8. mar 2016

@mojmisinko nastup do prace mo RD bol 15.9.2015

mojmisinko
autor
8. mar 2016

Nikto nevie poradit? Prosim

mojmisinko
autor
8. mar 2016

Poradi niekto? Dakujem

majusqa77
8. mar 2016

ved si spocitaj, ci mas za posledne 2 roky 730 dni nemoc.poistenia. podla mna ti narok vznikne

mojmisinko
autor
8. mar 2016

@majusqa77 no dobre, cize ked som na MD a RD som nemocensky poistena?

majka99999
8. mar 2016

@mojmisinko kedze si sa vratila do povodnej prace, tak ano, rata sa ti to

mojmisinko
autor
8. mar 2016

@majka99999 dakujem krasne

gapa
8. mar 2016

@mojmisinko nárok na materské ti iste vznikne, lebo aj dni rd sa rátajú do 270dní nem.poistenia pre nárok na materské (730dní treba pre nárok na podporu).
Ako to bolo s tvojimi odvodmi v roku 2015, do 14.9.2015 si bola na RD a potom 15.9.2015-31.12.2015 si čerpala riadnu dovolenku alebo pracovala??? alebo si bola aj pn, očr, či iné dni bez platenia poistenia = či máš platené poistenie v roku 2015 aspon 90kalend.dní!!! o to ide a či si mala vyššiu hrubú mzdu ako teraz v novej práci??? A predpokladám ide o iného zamestnávateľov v roku 2015 a 2016???
Ak by si mala platené odvody v novom zamestnaní aspon 90kalend.dní (dni pn sa do toho nerátajú), tak sa ti materské bude rátať z nového zamestnania. Ak by si pred nástupom na md mala menej ako 90dní platené nem.poistenie u nového zamestnávatela, tak sa to bude rátať z roku 2015, ak si u iného zamestnáatela mala aspon 90dní platené nem.poistenie.

mojmisinko
autor
8. mar 2016

@gapa v starej praci od 15.92015 do 31.12.2015 som pracovala + vycerpala dovolenku, PN ani OCR nie. Kedze som dostala vysoke odstupne, za januar a februar 2016 mi vysla aj max. podpora... Teraz mam mensi zarobok, ako som mala v predchadzajucej praci...takze sa mi asi vlastne oplati dat vypoved v novom zamestnani do 90 dni a mala by som aj max. vymeriavaci zaklad pre MD?

mojmisinko
autor
8. mar 2016

@gapa zabudla som dopisat - ano, v r.2016 jedna sa uz o ineho zamestnavatela. A este sa chcem opytat, ak by ma gynekolog vypisal na PN v tomto novom zamestnani, mohlo by mi cerpanie pn ovplyvnit vysku materskej? Este raz dakujem

gapa
8. mar 2016

@mojmisinko ak máš pred pn menej ako 90dní a bude trvať alebo nebude trvať pp počas PN a ak by pn trvala až do nástupu na md (teda v prípade trvania pp by si nedosiahla tých 90dní platenia poistenia, tak stále platí, že by sa materské rátalo z roku 2015, teda obdobia 15.9.-31.12.2015 (čo je viac ako 90dní), čo je pre teba výhodné, ako píšeš.

mojmisinko
autor
10. mar 2016

@gapa dakujem za rady. Chcem sa este opytat- staciked teraz vnovom zamestnani odrobim trebars 2 tyzdne? Lebo uz ma prihlasuju na rozne skolenia anechcem byt taka svinucha, ze vsetko absolvujem a o mesiac impoviem dovi...

gapa
10. mar 2016

@mojmisinko áno, stačí a ak by si išla na pn, tak nárok na mateské ti vyjde. A bude jedno, či ukončia pp alebo nie. Potom by si teoreticky bud ťahala pn alebo mohla sa vrátiť na UP (tam ak do 2rokov od vyradenia ak sa znovu zaeviduješ, tak môžeš dočerpať zostatok podpory, resp. ak poberáš podporu aspon 3mesiace, tak môžeš požiadať o preplatenie polovičky zo zvyšku, no over si, či to platí, ak by si sa zaevidovala vlastne na druhý krát).
Ak by ste ukončili pp, tak najlepšie hned den po ukončení pp sa znovu prihlás do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola dôch.poistená aj ked ti už pp netrvá. kopiu prihlášky s počiatkou potvrdzujúcou prevzatie prihlášky si odlož do dôchodku.

mojmisinko
autor
11. mar 2016

@gapa dakujem velmi pekne za cenne rady

sandrasstini
11. mar 2016

baby prosim vas vedeli by ste mi daktora poradit ohladom materskej? som zamestnana vyse 2 rokoch, ale mam v plane ist na tri - styri mesiace na neplatene volno a potom sa spat vratim do prace. ako to je v takomto pripade s materskou, mala by som narok alebo si musim platit sama tie tri mesiace dake poistenie? alebo ak dam vypoved v praci a budem na urade prace vznika narok na matersku ci nie?

miriem
11. mar 2016

@sandrasstini musis mat za dva roky 270 dni platene nemocenske poistenie. Cize, aj ked budes isty cas mat volno, budes splnat tuto podmienku. V tom case ako budes mat neplatene volno si ale budes musiet platit odvody sama,aby ti nevznikol dlh v poistovni.

alenah31
11. mar 2016

@sandrasstini pokiaľ budeš na neplatenom voľne nebudeš nielen nemocensky poistená, ale pozor ani zdravotne.....to znamená, že si budeš musieť sama platiť zdravotné poistenie čo je od januára 2016 60,06€ mesačne.

sandrasstini
11. mar 2016

a da sa to aj niekde zistit ze kolko dni mam platenych pre istotu radsej (riesi to zdravotka ci socialka?) a ked som bola na pnke tie dni sa rataju tiez do toho ci nie? a posledna otazka ak budes taka mila a budes vediet odpoved, raz som pocula ze ak je niekto nezamestnany ze si moze platit dake poistenie alebo co to bolo kazdy mesiac, tusim rok a potom ma narok. nvs existuje daco take ci to je blbost. a dakujem velmi pekne!

sandrasstini
11. mar 2016

@alenah31 ano ano to o tej zdravotke viem, a si si ista tou sumou? bola som sa pytat v szp a pani mi povedala tusim dakych 48 euro. ale tak to m je jedno, viem ze to musim zaplatit a treba este nieco to nemocenske napriklad? alebo staci zdravotku? ak som nemala pracu vzdy som bola na urade prace, prvykrat budem mat takto neplatene volno a na urade prace nasom mi nikdo samozrejme nedviha aby som s informovala tam.

alenah31
11. mar 2016

@sandrasstini som si istá tou sumou - je to 60,06€. Inak zdravotné poistenie je povinné. Za teba ho teraz platí zamestnávateľ - dňom, ktorým nastúpiš na neplatené voľno až do dňa kým znovu nenastúpiš do práce si samoplatca - si povinná si ho doplatiť sama kľudne aj osobne niekde na pobočke. Čo sa týka sociálky tam keď nechceš neplatíš nič - je to tak, že tá doba čo budeš na neplatenom voľne sa ti ľudovo povedané nepočíta do odpracovanej doby. Môžeš sa dobrovoľne nemocensky poistiť v- ale už si to musíš zaplatiť ako celý balík čo je mesačne minimálne tuším 150,78€. To sú odvody z minima a preto sa to podľa mňa vôbec neoplatí.

evittam
11. mar 2016

@sandrasstini Ak chceš mať nárok na MD, tak musíš mať platené nemocenské poistenie - zdravotná poisťovňa s tvojou a ani nikoho iného materskou nemá nič spoločné. Nárok na MD vzniká ak máš za posledné dva roky pred pôrodom platené nemocenské poistenie minimálne 270 dní, taktiež ti musí NP trvať pri nástupe na MD, prípadne musíš byť v ochrannej lehote. Čo sa týka neplateného voľna - tam by si si mala platiť sociálne aj zdravotné poistenie sama. Čo sa týka dobrovoľného sociálneho poistenia, tak to môžeš platiť ale nie je možný súbeh zamestnanec-dobrovoľne poistená osoba - pri dobrovoľnom sa minimálne odvádza cca okolo 140,- Eur/mesiac.

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini ak máš prac.pomer a 3mesiace neplatené volno, tak to nvadí, len treba platiť zdravotné poistenie. Platiť soc.poistenie, ak predtým si bola poistená 9mesiacov a budeš zamestnaná aj potom je blbosť. ešte podstatné snád môže byť, či si tehotná. Ak si tehotná v čase nástupu na neplat. volno a máš dostatok dní (270dní v období 2roky pred pôrodom a tiež 90dní platené poistenie, ak máš vyšší vym.základ).
tj. platiť si dobrovolné poistenie v sociálnej poistovni, len ak nemáš dostatok dní poistenia alebo sa ti neobnoví nem.poistenie zamestnanca a chceš maximum z dobrov.poistenia (najprv pn potom materské).
Lebo ak ti po ukončení dobrovolného nem.poistenia vznikne prac.pomer/ukončí sa prerušenie, tak aj tak ti neplynie ochranná lehota z dobrov.poistenia a máš to to isté, ako keby ti aj netrvalo, lbeo nárok vznikne zo zamestnania. Len ak tých 270dní nemáš, tak vtedy by sa to teoreticky mohlo oplatiť.

sandrasstini
11. mar 2016

@gapa nie niesom tehotna, a planujem sa vratit po tych povedzme styroch mesiacoch urcite nie viac spat do prace a ak nahodou by sme chceli babatko ze ci budem mat teda narok na matersku. A este jedna otazka ak by som bola na urade prace? Rozhodla by som sa Ze v praci dam vypoved normalne dvojmesacna vypovedna,miesto neplateneho, styri mesiace budem v zahranici a potom pojdem na urad prace?
Da sa prosim ta aj niekde zistit kolko dni som bola teda poistena? Lebo na urad prace ani na socialku sa neviem dovolat.
Pracu si cchcem po navrate hladat novu ale chcem to neplatene kvoli tomu ze je lepsie sa vratit do prace ako ist na urad prace. Preto ma zaujima ci je lepsie vyzdrzat po navrate v terajsej praci kym budem tehu alebo byt na up a hladat si novu. Ked si na up si nemocensky poistena ci nie? Tieto podmienky kedy mas narok naco su hrozne pre mna ako laika a ked nikdo nevie poradit ah 😩 Prepac za tolko otazok

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini počas evidovania na up ti netrvá nem.poistenie. Kedy vznikol tvoj pp? A záleží aký máš plat, či vyšší, či minimum.

sandrasstini
11. mar 2016

Hm myslela som si, pocas pnky asi tiez nie. Zamestnana som od 09/12/2013 stale u jedneho zamestnavatela. Mam viac ako minimum
@gapa

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini počas pn, tak trvá prac.pomer a pn netrvá dlhšie ako 52týždnov, tak nadalej trvá prac.pomer.
Ak máš tak dlho pp, a by si išla na neplatené volno, tak ti to nárok na materské neovplyvní vôbec. Bude sa rátať tak, že aj keby si išla na matewskú v roku 2017 a rátala by sa mateská z roku 2015, v ktorom by si mala to neplatené volno, tak by sa vymeriavacie základy z toho roku u toho zamestnaváatela vydelili počtom dní, za ktoré sa platilo poistenie (tj. od 365dní sa dni napr. PN, neplateného volna, očr sa vynímajútj. odrátajú), takto získajú denný vym.základ. Ak by sa tie dni nevynímali= neodátavali, znížili by takto denný vymeriavací základ.
Ak by si ukončila prac.omer a po návrate sa zamestnala, tak by záležalo, či by bolo platené nanovo poistenie aspon 90dní (dni napr. pn sa do toho nerátajú). Ak áno, rátalo by sa materské z nového nem.poistenia. Ak by si neplatila pred nástupom na md tých 90dní, tak je viac variantov, ak by si mala v predchádzajúcom roku k roku nástupu na md aspon 90dní plateného nem.poistenia u iného ako posledného zamestnaváatela, tak by sa to rátalo z toho. Preto, ak máš teraz dosť dobrý plat a chceš ukončiť pp, tak by som si odrobila aspon tých 90dní, aby v prípade, že pôjdeš na md v r.2017 a nebudeš mať nových 90dní sa ti rátalo mateské z týchto 90dní. Inak by si mala mateské len z minima.
NO ale pROSíM TA, toto píšem velmi rýchlo a velmi zjednodušene, tam záleží na velmi konkrátenych dátumoch a môžeš v tomto velmi zjednodušenom napísaní tomu zle rozumieť, tak ber z rezervou. A hlavne!!!! bude záležať na zákone, aký bude platný v den nástupu na md a teraz sa zmení vláda a môžu byť zmeny nejaké!!! no tých 90dní by som si vyrátala dobre (dni pn, očr, nepla.volna do toho nerátaj, vtedy sa nepltí nem.poistenia) a samozrejme hlavne 270dní v obdlbí 2roky pred pôrodom (tj.najviac 460dní bez poistenia v tomto období)

sandrasstini
11. mar 2016

@gapa dakujem ti velmi pekne za poloc a rady! Si velmi mila este raz dakujem!

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini jejda, ja som tam popísala!!!!
prvá veta mala byť:
počas pn, ak trvá prac.pomer a pn netrvá dlhšie ako 52týždnov, tak nadalej trvá nemocenské poistenie. Musím to radšej ešte prejsť, či tam nie sú nejaké podobné chybičky

sandrasstini
11. mar 2016

@gapa to som pochopila 😊 Nevadi aj tak mam v tom aspon trosku jasnejsie. A pises ze by si si odrobila este tyh 90 dni. To ako v tomto roku odrobit 90 prac. Dni? A uz ti davam pokoj 😄 Lebo si mi naozaj popisala dost 😊 Diki!

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini no mám tam zopár nepresnosti, napr. ak by si išla na md v r.2017 a nemala si v novom prac.pomere platených 90dní (neplatí to o tom, ak by si mala neplat. volno v tomto pp a nastúpila späť v tomto pp), tak sa ráta matesrké z roku 2016 (v predchádzajúcom príspevku som písala, že 2015).
A tých 90dní teraz preto, že ak by si predsalen ostala nezamestnaná a nevrátila sa do tejto práce, aj ked by si čerpala neplatené volno, nevieš, ako to bude po vrátení, tak na istotu by som išla.