Nakladanie s majetkom nesvojprávneho

karolinakaja
18. máj 2024

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ci prosim nemá niektorá z vás skustost s mojou situáciou. Mame s bratom mamu v domove dôchodcov z dôvodu Alzhaimera. Mame byt, kde sme spoluvlastnikmi po otcovej smrti. Keďže pobyt je drahý, tak chceme predať byt. Brat bude určený ako opatrovnik. Otázka je: môžeme predať byt a peniaze z neho si rozdeliť? Keď mama je ešte stále spoluvlastnícka, ale teda brat môže nákladat s jej finančnými prostriedkami (keď jej chodí dôchodok, platí sa niečo) ale ci to platí aj pri predaji bytu. Je jasne, ze keď je spoluvlastnícka, tak ma tie financie, ale nemôže s nimi narábať,ale určený opatrovnik. Ale ci je v súlade so zákonom ho predať a pe iwze si rozdeliť aj za dôvodu radenia pobytu. Mate niekto reálne skúsenosť, ze mate rodiča takto a riešili ste nehnuteľnosť? Ďakujem vopred za každú odpoveď 🌸

zuzinka888
18. máj 2024

Nepotrebujete suhlas sudu? Viem ze u maloletych( ak rodic spravuje majetok) to tak je.

karolinakaja
autor
18. máj 2024

@zuzinka888 áno, na predaj bytu áno, ale neviem ako to je ďalej s financiami po predaji

zuzinka888
18. máj 2024

A z coho financujete ustav pre mamku- staci na to jej dochodok?

karolinakaja
autor
18. máj 2024

@zuzinka888 ďakujem inak za odpoveď ❤️ viete čo, práveže preto chceme predať byt, lebo z jej dôchodku ide iba niaka časť... A chceme to takto vyriešiť.

zuzinka888
18. máj 2024

@karolinakaja ak vam sud dovoli predat byt- peniaze budete musiet rozdelit podla dedicskeho podielu na tri casti. A mamka si bude doplacat domov dochodcov. Tieto peniaze si budete moct rozdelit az po smrti mamicky. Takto nejako to mala postavene v navrhu na sud kolegyna- musel to byt samostatny novy ucet a z neho odchadzali platby za ustav. Ziadne ine pohyby tam nesmeli byt.

prasiatko30
18. máj 2024

Musite poziadat sud o povolenie predaja a potom vlastne by ste museli dokladovat vsetko na co sa minu matkine peniaze - neviem ci na vyzvanie sudu alebo kazdych x mesiacov

butterflyeffect
18. máj 2024

Ak je osoba vyhlasena za nesvojpravnu opatrovnik moze nakladat s financiami v rozsahu beznej veci-rozumej, kupit a zaplatit mu co potrebuje pre bezny kazdodenny zivot, na vsetko ostatne potrebuje suhlas sudu. Predaj bytu a rozdelenie pristriedkov tam nepatri, mozte podat navrh na sud, myslim ze s predajom sud nebude mat priblem suhlasit ale s tym rozdelenim penazi ze ja si necham, asi skor nie, su stale majetkom osoby aj ked je nesvojpravna, jedine ak to da na jej ucet a bude zas pouzivat na bezne vydavky… ono aj ked pojde do banky a uz by chcel robit vyber alebo prevod nad cca 500 eur z uctu nesvojpravneho banka bude pytat rozhodnutie sudu.

maranco
18. máj 2024

@karolinakaja technicky by som to vyriešil takto, peniaze z predaja bytu vložiť na sporiaci účet na mamine meno, napríklad prvých 10 000 na FIO konto, tam nastaviť trvalé príkazy na pravidelné platby ktoré mama potrebuje, zvyšné peniaze dať na FIO sporiaci.
Obe účty sa úročia 3% úrokom ak by tam mala 50 000€, mesačne dostane úrok 125€, štát si zoberie 25€ daň a ostane jej 100€ čistý úrok.
Dôchodok tiež posielať na sporiaci účet.
Ak sa minie 10 000 z FIO konta (kde sa dajú mať trvalé príkazy) tak presunúť ďalšie peniaze z FIO sporiaci. Tak máte automaticky zabezpečené potrebné platby aj úročenie aj okamžite dostupné peniaze bez viazanosti.

letfenixa
18. máj 2024

Kde sa nabralo slovo 'niaka, niaky', nikdy neviem, čo ním autor mysli. Nijaký? Nejaky?

lizardd
18. máj 2024

@karolinakaja podajte návrh na súd na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony. Súd bude zistovať duševný stav Vašej mamy na základe znaleckého posudku z oblasti psychiatrie. Ak súd rozhodne, že vy, alebo Váš brat sa stanete opatrovníkom Vašej mamy. 2x ročne musíte predkladať súdu správu o nesvojprávnom a správu o nakladaní s jeho majetkom a to vždy do 30.6. a do 31.12.