Pocit, že umieram

15. dec 2022

Už dlho sa odhodlávam prísť sem s touto otázkou, je to veľmi citlivé. Píšem to anonymne, pretože som na mk už dosť dlho a nechcem, aby to rozoberali moji známi a podobne.
Chcela by som vedieť, či sa niekomu niekedy také niečo stalo ako mne.

Približe tak 2 krát za mesiac, sa mi v noci cca do 30minút až hodiny po zaspatí stane niečo, prečo sa niekedy aj bojím zaspať 😔. Ale prichádza to vždy keď to najmenej čakám. Zobudím sa a mám pocit, že umieram. Ako to doslova a do písmena. Trvá to asi tak do 20 sekúnd. Niekedy je to tak intenzívne, že hneď budím manžela že mi je strašne zle, ale niekedy to prekonám sama. Popri tomto pocite je to neskutočný pocit úzkosti a strachu a dovolím si tvrdiť, že minimálne 2 krát mesačne a niekedy aj viac si zažijem aké je to umierať. Úzkosť a paniku som zažila roky dozadu, ale to bolo nič oproti tomuto stavu. Ale ten strach je len sprievodny stav toho najhorsieho pocitu. Ani vám ho neviem opísať. Akoby sa zastavilo srdce? Alebo človek prestal dýchať?

Povedala som to svojmu lekárovi, ale jeho jediná otázka bola, aký mám vtedy pulz. Ale to ja nestihnem odmerať. Podľa mňa som tesne po tom najtvrdšom spánku a kým sa spamätám, je to preč.

Napadlo ma, či to nie je apnoe. Ale to by sa si myslím stalo aj inokedy, nielen v tom čase po zaspatí. Poviem vám, som zúfalá, rozmýšlam nad nejakým spánkovým centrom, lenže to sa určite zrovna vtedy neudeje. Aj ekg holter som mala niekoľko dní pred asi rokom, ale ani ten to nezaznamenal, vtedy sa mi to nestalo.

Tak hľadám niekoho, či niečo podobné nezažil.
A prosím vás ani nepíšte že vymyslená téma, stalo sa mi to túto noc, naposledy pár hodín dozadu a mám dosť, nieto ešte niekomu vyvracať, že si nevymýšľam 😒. Ďakujem, že ste dočítali až sem.

mimikarol
15. dec 2022

Nemávas spánkovu paralyzu?

autor
15. dec 2022

@mimikarol stalo sa mi to zoparkrat v zivote, ale to je iny pocit.

iritka
15. dec 2022

Smart hodinky zaznamenavaju aj pulz, vies si to potom spatne pozriet.

yvanielka
15. dec 2022

Veľmi silný panický atak..aj pri tom hyperventiluješ? Na tie predchádzajúce úzkosti niečo berieš? Aspoň pravidelne magnézium?

autor
15. dec 2022

@yvanielka nie nic sa mi pri tom nedeje. Ani nebusi srdce, ani hyperventilaciu nemam. Nie je to panicky atak by som povedala na 99,999%. Strach je len sprievodny jav k tomu pocitu.
@iritka porozmyslam nad smart hodinkami teda dik

ninka297
15. dec 2022

precitala som iba par viet, je to typicka panicka porucha

yvanielka
15. dec 2022

Je to panický atak, on sa môže prejaviť rôzne... Skúsila by som sa porozprávať so psychiatrom nie so všeobecným Dr.

autor
15. dec 2022

@ninka297 ja viem co je panicka porucha, toto to nie je. V dobe ked som mala niekolko panickych atakov, to bolo vtedy ked som mala busenie srdca, vyskocil tlak, srdce preskakovalo. Trvalo to vzdy do 30 minut a preslo. A nikdy sa to vtedy nestalo v noci. Teraz ked som uz roky bez panickeho ataku, sa to stane len v noci. A trva to 20 sekund max. A ta velka uzkost je len nasledkom pocitu. No vsetko to odznie do par sekund.
@yvanielka Ja som sa o tom nebavila s obvodnym, ale s kardiologom.

ninka297
15. dec 2022

toto nemusi byt panicky atak ale jeden z priznakov panicej poruchy..panicka porucha sa zvykne menit, aj jej priznaky, ktorych je milion..proste je to psychika
v noci vypnes, telo aj mysel sa uvolnia, preto mas taky pocit..

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. dec 2022

@ninka297 ja z tych priznakov panickeho ataku nemam nic

autor
15. dec 2022

@dreamss prestudujem. Po covide (mali ame dost davno) nevnimam ziadne zmeny, ale clovek nikdy nevie

ninka297
15. dec 2022

ako myslis 🤷‍♀️

goodidea
15. dec 2022

Treba ísť na vyšetrenie,môžu to byť problémy so srdcom..príznaky máš ako pri infarkte...môže ísť o tzv. "malý infarkt"

autor
15. dec 2022

@goodidea ked sa mi to stavalo, kardiolog nic nezistil, to by podla vysledkov vedel zistit na vysetreniach ci som prekonala infarkt nie?

drzaopica
15. dec 2022

Mne sa to stane asi raz za 2 m vždy, keď som veľmi unavena.Zobudim sa, až si sadnem a pocit, že sa neviem nadýchnuť.Nasledne úzkosť, strach a spím ďalej.Mala som pred rokom EKG a holter kvôli inej veci všetko je v poriadku.

Ja aj chrapem možno mi zabehne slina, alebo psychika,únava.Nebola som s tým u lekára ja sa priklaniam k psychike.Ten pocit, že lapam po dychu je nepríjemny trvá to sekundu, ale pocit ako minuty

autor
15. dec 2022

@goodidea len sa spytam, si dr?

puticka7
15. dec 2022

Povedala by som, ze to bude mat nieco spolocneho so psyhickou. Netrapis sa nad niecim, alebo tak nejak, vies, ci sa ti to nedeje zvlast vtedy, ak mas taky by som povedala zly den

ninka297
15. dec 2022

@goodidea samozrejme, dvakrat do mesiaca? 😄

autor
15. dec 2022

@puticka7 zvycajne to bolo ked bol trocha tazsi den, ale ja nemam stresovu robotu, ale i tak som chvilu myslela, ze to bolo tym. Ale napr. vcera nebol.

drzaopica
15. dec 2022

Podľa mňa si iba myslíš, že to trvá 20 s.
Keď si mala úzkosti, paniku povedome si ten vystresovanejsi typ a v noci to môžeš prežívať

.Moze to byť aj apnoe..Kup si hodinky uvidíš fázy spánku

banyka
15. dec 2022

@drzaopica tak takéto podobne mávam aj ja, že sa strhnem zo spánku že sa neviem nádychnut, a všimla som si na sebe že asi vtedy, keď som psychicky vyčerpaná, keď sa nakopia nejaké problémy... Veľmi sa vtedy vyplašim. Práve minulý týždeň som to mala . 2 krát .

autor
15. dec 2022

@drzaopica to je inak pravda, ze tym ze mam problemy so srdcom hoc nie zavazne, stale niekde v podvedomi to je. Ja som sa s tym ale pekne naucila pracovat, ale ktovie ci to v noci nevybuble. No ale i tak, pocitovo je to daleko od panickeho ataku.. Ten som mala vzdy spojeny so srdcom. A takisto z tych prejavov co sa vsade uvadzaju nemam ani jeden. Nepicha ma pri srdci, nemam busenie, nic mi netrpne, atd. No neviem. Snad to vypatram. Volala som kardiologovi, ci mi ekg nemoze spravit aspon snad sa ozve

autor
15. dec 2022

@banyka dychova tiesen by to mohla byt. Ale asi len tesne pred zobudenim. Ale nechapem, preco sa to vzdy stane v rovnakom case. Nikdy nie o 2 rano, o 4, 5. Vzdy po zaspati do pol az hodiny to mi je na tom cudne.

lentilka46
15. dec 2022

suhlasim s @ninka297 pojde o panicku poruchu, ak hladas ozaj pomoc, treba vyhladat psychiatra...pri vsetkej ucte k tebe, nie si lekar a tych par priznakov popisanych na webe nie je dostacujucich na to,aby si si sama uvazila,ze tvoje problemy nespadaju pod panicku poruchu..

maminkadeticiek
15. dec 2022

Bdies vtedy alebo spis?Si si ista ze bdies?Podla coho?

banyka
15. dec 2022

Teraz keď píšeš, tak rozmýšľam že mne sa to tiež stáva krátko po zaspati..

autor
15. dec 2022

@maminkadeticiek ja sa zobudim z hlbokeho spanku. A hned mam chut muza budit a dnes som to aj urobila. To si z hlbokeho spanku normalne hore 100% fresh. Chvilu trva kym sa zorientujem, to je par sekund. A potom som hore. Idem sa napit, na wc..

autor
15. dec 2022

@maminkadeticiek teda ten stav ma zobudi

autor
15. dec 2022

@lentilka46 pozri ja by som bola ta najstastnejsia keby to bolo “len” toto. S tym sa da pekne pracovat. Ale