Nemožnosť otehotnieť

96sofia96
16. máj 2024

Ahojte,
Bola som v januári u môjho gynekologa s tým, že sa nám s partnerom nedarí otehotnieť viac ako rok. Urobil mi krvné testy a odoslal k endokrinologičke a povedal, že po jej vyšetrení ma odošle na driling vaječníkov a nasadí na 3 mesiace nejaké lieky na podporu ovulácie, keďže mám pcos.
Užívam lieky od endokrinologičky medocriptine kvôli zvýšenému prolaktinu, euthyrox kvôli zvýšenému TSH ( inak všetky výsledky hormonálneho obrazu sú v norme)
Po týchto výsledkoch od endokrinologičky som išla ku svojmu gynekológovi a ten povedal, že teda už mám nasadenú liečbu a už len čakať, kedy otehotniem.
Teraz som bola na preventívnu prehliadku a povedal, že mám pcos a teda prirodzenou cestou nemôžem otehotnieť a mám navštíviť CAR.
Prečo mi teda nenasadil na tie 3 spomínané mesiace lieky na podporu ovulácie? Prečo už zrazu netreba driling vaječníkov ako tvrdil predtým.
Nerada by som išla hneď na umelé oplodnenie.
Myslite si, že je vhodne zmeniť gynekologa? Alebo ako mám postupovať. Som z toho veľmi sklamaná a smutná. Dakujem za odpovede 🙂

januska12323
16. máj 2024

Návšteva car predsa neznamená hneď umelé, spravia vám vyšetrenia a budete múdrejší.

barus26
16. máj 2024

@96sofia96 chodte do CAR.. vyšetria vás poriadne aj teba a mužovi spravia spermiogram. Môže byt chyba aj tam. Presne ako sa píše vyššie. To neznamená hneď umelé oplodnenie. Porobia testy a tak isto vedia dať lieky na podporu ovulácie. Ja sama mám pcos a dve deti. Cesta hlavne za prvým nebola ľahká- trvala 2,5 roka. Ale mám ich a prirodzene. Tiež sme navštívili CAR

anjelicek26
16. máj 2024

Navsteva CAR znamena len podrobne vysetrenia v prvom rade... my sme tiez boli a umele sme v ziadnom momente neplanovali (len ma stval pristup mojho gynekologa, ze "nejako to pojde" a ja pomaly 40ka na krku), a teda hlavne padlo podozrenie na endometriozu... v CAR poslali na hematologiu (zistili mutacie zrazanlivosti krvi, cele tehotenstvo som pichala heparin), poslali na screening maternice a prefuk vajcovodov (zistili, ze jeden vajecnik je uplne stoceny, nepriechodny), spravili laparku na vylucenie endometriozy ( tu sice nenasli, ale zrasty v celej brusnej dutine, pretoceny a prirasteny vajecnik, cele to napravali vyse hodiny... snazili sme sa vtedy uz 1,5 roka neuspesne a vlastne to uzavreli (vzhladom na to, ze na 90% som mala ovulaciu na tej strane, kde je vajcovod nepriechodny), o tri mesiace som bola tehotna... a maly ma dva mesiace teraz...

Prepac za dlhy text, ale podla mna mas skreslene predstavy, co v CAR lekari robia... IVF je az posledna moznost, najprv sa snazia pomoct inak. Ale ked by to u vas prirodzene neslo - na co stracat cas? Tie vajicka uz kvalitnejsie nebudu a ten cas, co teraz spekulujes, si uz mohla kocikovat...

monicazbb
17. máj 2024

@96sofia96 jooj, by som vedela rozprávať. Ja mam za sebou IF V a čo to s telom urobilo, to je strašne. Skuste všetky možnosti prirodzeného oplodnenia, vratane cvičenia Mojžisovky, vyšetrení, vitamínov,..atď .Pri tychto veciac CAr nepomôže ( moja skusenost, neviem, možno ako ktore) . Na druhej strane neviem koľko mate rokov , ale aj úspešnosť umeleho oplodnenia zavisi od veku, čiže si aj to treba zvažit aby ste zas priveľmi dlho nečakali na zazrak.

96sofia96
autor
18. máj 2024

@barus26 a čo vám pomohlo na pcos? 🙂

96sofia96
autor
18. máj 2024

@monicazbb mám 28 rokov, no snažíme sa už dlho a stále nič. Doktor tvrdí, že pri pcos môže nastať raz za čas ovulacia, ale pochybujem, keďže neverím, žeby sme sa netrafili do ovulácie s partnerom, keď mame styk dosť často..

barus26
18. máj 2024

@96sofia96 mne v CAR zistili aj inzulinovu rezistenciu takže mi nasadili lieky a podľa mňa tie pomohli, že nabehla ovulaciu: Okrem toho som ešte užívala inositol a pila čaj z alchemilky a maliniku

barus26
18. máj 2024

@96sofia96 ja mám napríklad cykly bez ovulacie alebo fakt neskoro ovu. Čo som si sledovala tak raz som mala až 66 deň cyklu. Keď som otehotnela tak raz som mala ovu 28 deň a druhýkrát 29den

96sofia96
autor
18. máj 2024

No inositol mám aj ja doma, v práškového forme len neužívam ho veľmi pravidelne ale teraz som si povedala, že idem na to každý deň 4g ako je odporúčame dávkovanie + užívam kyselinu listovú. Objednala som si kvapky gynex, tiež som čítala, že môžu pomôcť tak za pokus to stojí 🙈

96sofia96
autor
18. máj 2024

@barus26 a ovulaciu si si sledovala testom? Alebo teplotou?

barus26
18. máj 2024

@96sofia96 merala som si bazalnu teplotu

sisska96
20. máj 2024

Biznis lekárstva. Nebude to lacné. Ja by som čakala ešte, možno sa podarí, netreba stresovať

princezna_bosorka
20. máj 2024

@96sofia96 neodkladaj navstevu car. Tam vam poradia najlepsie (bola som v podobnej situacii - viem, ze to nie je bohvieco, nikoho to netesi, no je to efektivne).

Hlavne - bez ohladu na tvoj zdravotny stav, vysetrit treba aj muza (hlavnym problemom moze byt on).

princezna_bosorka
20. máj 2024

@sisska96 jj, cakat je super rada. Mozno sa docka toho, ze jej povedia, ze uz nema dost vajicok na biologicky vlastne dieta alebo ze nastupil predcasny prechod (a potom moze akurat tak plakat do vankusa). Cakat zbytocne dlho je to najhorsie, co moze urobit...

sisska96
20. máj 2024

@princezna_bosorka tak za mňa môže aj panikáriť a stresovať 🤷🏻‍♀️

96sofia96
autor
21. máj 2024

A nemyslite si, žeby som sa mala doktora spýtať, či by mi nepredpisal Clostylbegit, nepomohlo by to k ovulácii? Ja mám menštruáciu pravidelnú 30-32 deň, nikdy mi nevynechala.
AMH 10,6; partner ma dieťa z predchádzajúceho vzťahu, v ňom problém asi nebude

nene_mamina
21. máj 2024

@96sofia96
ahoj tvojaLekárke musíš dôverovať, ak Ta má v ambulancii už niekoľko rokov, tak ťa isto pozná najlepšie. Iný lekár môže zvoliť iné postupy, ale začne od nuly. Ale to si rozhodni sama. Lekárka, myslím, že správne postupovala, čo sa týka odporučenia do CAR. Lieky neviem, nie som odborník. Ale je to len odoručenie, lebo sa snažíte viac ako rok.
Mne tiež odporučila CAR a užívať inofolic, je to výživový doplnok, ale vraj to úplne stačí. V CAR vám obom spravia vyšetrenia, ktoré sa u obvodných gynekológov nerobia. Presne pre Teba nastavia liečbu. Môžeš povedať, že nechceš ísť hneď do umelého oplodnenia. Že uprednostňuješ prirodzene počať.
My sme boli v CAR tiež nedarilo sa a prvé, čo mi povedali, zbaviť sa stresu, aj dennej konzumácie čaju, partnerovi prestať fajčiť a piť pivo( jasne, že aj alkohol). Môžu, ťa vypísať aj na PN, aby si nemala stres. Niekedy stres je len z toho, že sa snažíte a neide to. Takže to tiež podľa situácie a na čo sa cítiš.
My sme nakoniec absolvovali umelé oplodnenie, a mame krásnu dcéru. Potom som ešte otehotnela prirodzene a potratila. Ale teraz som zase tehotná a zase prirodzene. Ešte neviem či to v zdraví donosím.
Takže ani umelé oplodnenie neznamená, že to potom nepôjde aj prirodzene.
Možno treba telu len trochu pomôcť, zobudiť ho, naštartovať.
Avšak v tvojom prípade s polycystickymi vajecnikmi môže byť iný postup než u mňa.
Ale i tak by som tam šla, všetko vám podrobne vysvetlia a je už na vás ako sa rozhodnete.
Držím palce.
Najdlhšie vraj treba presviedčať partnerov, lebo prvé, čím sa začína je vyšetrenie spermiogramu.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre