Prenájom nehnuteľnosti a depozit

4. máj 2024

Ahojte, chcela by som vediet len vas nazor, ako by ste sa zachovali vy, ak by ste prenajimali byt. Zijem 6 rokov v prenajme, mam zariadeny, velmi pekny byt. Budem sa stahovat. Myslim, ze som dobry najomnik, vzdy som platila nacas, nikdy so mnou neboli problemy, ani staznosti, ani ja som sa nestazovala na nic, o byt som sa starala, zavolala oprava ked bolo treba, vymenila co bolo treba. Vlastnicka nehnutelnosti bola vzdy velmi mila a korektna. Mam tam depozit v sume 2 mesiacov. Za tych 6r je samozrejme, ze sa byt opotrebuje a aj spotrebice, nieco by bolo potrebne vymenit. Napriklad ja navrhujem vymalovat, vymenit postel - ma uz polamane lamely, mozno pouvazovat nad novou umyvackou, lebo tato sa uz kazi. Ale de facto, mi to moze dat vlastnicka nehnutelnosti na triko, ze to mam dat do povodneho stavu? Len ja nemam dat ako niektore veci do povodneho stavu, aj keby som velmi chcela. A keby mi povedala, ze mam vymalovat byt, tak neviem, ved to treba dat prec nabytok, vsetko, ale hlavne netrafim sa do farieb tych izieb, kedze uz som mala v minulosti tuto ambiciu a nenasla som tie odtiene ... no teraz je otazka, ci si myslite, ze po tolkych rokoch mam narok na depozit, na jeho vratenie alebo vzhladom na opotrebenie nie? Co je bezne opotrebenie, co sa pod tym rozumie? Este sme sa na tuto temu nebavili. Chcem sa aj ja zachovat korektne. Este tam ostane preplatok/nedoplatok na energiach za minuly rok. Vzdy som vsak mala preplatky. Tak neviem.

zic
4. máj 2024

No, pokial viem, depozit sluzi na opravu / nahradu skody nad ramec "bezneho opotrebenia z riadneho uzivania"... teda 6 rocnu funkcnu umyvacku ak si zrovna neurvala rucku platit z depozitu nemas. Je to na vyspravku nejakych dier v stene ak by boli (napriklad), pokazene dvierka na (kuchynskej) skrinke... Mozno (vravim mozno) tie polamane lamely na posteli... to sa nam este na ziadnej posteli nestalo... tak mozno vymenu toho (ak sa ten rost da vymenit)... ale bezne veci urcite nie... ani malovanie ani nic... (ak si naschval neomlatila steny)... chapeme sa 🙂

autor
4. máj 2024

@zic jasne, chapeme sa. No umyvacku som snad nepokazila ja, ona ide, ale moj nazor je, ze mal by sa na nu pozriet odbornik. A s tou postelou vobec neviem. Ja som po nej neskalala nikdy, ani sa tu neodohravali orgie. Jednoducho sa zlomila. Teraz sama neviem...

zic
4. máj 2024

Umyvacka by sa mala cistit (odtok sa moze upchat), sol pouzivat apod... tak to by mohli zaplatit z toho depozitu ak by ste sa hadali, ci si umyvacku pouzivala spravne (cistila raz za par tyzdnov ten filter / sitko)... Zalezi od majitela, ako bude tllacit na pilu. Ja som toto neriesil, pokial naozaj nikto schvalne nieco nespravil... taketo veci sa bezne stavaju aj v domacnosti a je to bezne opotrebenie (za mna)...
Ten rost tiez zalezi... ak to bola nejaka lacnejsia zalezitost, tak sa mohol zlomit "len tak" z pouzivania... vravim, ja by som na mieste majitelky netlacil... nic mi z toho nepride ako dovod na kratenie depozitu...

katkaseiner
4. máj 2024

som prenajimatel a nikdy by som tieto veci neziadala od najomnikov....ak by si rozbila skleny stol, ok zrejme nieco by sme dohodli, ale určite nie malovka. Malovku aj novu umyvacku si moze dat do nakladov a znizit si danove zatazenie. Kazdy kto prenajima s tymto musi pocitat. Proste su veci ktore sa opotrebovavaju a su veci ktore ked znicis, jasne ze by som pytala náhradu....napr za zlomene umyvadlo, rozbity stol, proste taketo veci, ale urcite nie pracku, umyvacku, a uz vobec nie malovku. Zial kazdy je iny a toto si musite dohodnut vy

tehotenska_masaz
4. máj 2024

urcite to nie je na tvoje triko. o byt sa ma starat vlastnik, a po tych rokoch, je nutnost byt
vymalovat na PRENAJIMATELOVE naklady. za tych 6 rokov ste mu zaplatili nemale mnozstvo € za prenajom a toto je vec ktoru robi on. aj umyvacku vymenit. aj vymalovat. aj postel vymenit.

bororka
5. máj 2024

Nárok na depozit máš. Pozri sa na svoju zmluvu. Myčku by som nespomínala, pokiaľ je funkčná. Taký spotrebič vie prežiť dlhý život, aj keď nefunguje ako nový a je treba ho občas opraviť.
Kúp pár lamiel a sprav ten rošt, nech máš čisté svedomie.
Maľovanie by som neriešila. Vymenila som cca 6 podnajmov za život a nikdy sa to neriešilo.

autor
5. máj 2024

Tak vysledok je, ze mi depozit nevrati, ale co uz. Vraj by som mala aj vymalovat a dat byt do povodneho stavu vsetko. A ak nemozem, tak ide dole depozit, no zmierila som sa s tym.

pieksamaki
5. máj 2024

Vymaľovanie musí byť v zmluve.......ak máš 6 ročnú zmluvu...vychádzaj z toho co je v zmluve.

autor
5. máj 2024

@pieksamaki že mam byt vratit v takom stave, v akom som ho dostala

pieksamaki
5. máj 2024

Porovnaj si cenu vymaľovanie daného bytu koľko by si zaplatila....ak ti po porovnaní niečo zostane...stále sa ti oplatí zavolať na to firmu alebo známych ktorých zaplatíš.....cena / m2. Bytu

autor
5. máj 2024

@pieksamaki nie to nie je len o vymalovani bytu, ale ze by som mala dat vsetko dohromady a vratit v takom stave, v akom som byt preberala. Vratane postele, umyvacky, vymalovania apd. Su tam este take male prkotinky, ale teda ze to mam dat dohromady. Nie je to v mojich silach. Cize asi tak.

pieksamaki
5. máj 2024

Tak áno.....ono sa to niekedy nezdá....je to vždy o dohode....a korektnosti

sense
5. máj 2024

To je pekne svinstvo pretože byt sa opotrebovania a je jasné že aj spotrebiče a nábytok stráca na hodnote. Toto je vychcanost Slovenskych majiteľov bytov samozrejme nie všetkých. Poučenie do budúcna poriadne preštudovať zmluvu. Nežijem na svk a 80perc populácie žije v prenajmoch ale ešte ani raz som nemusela platiť za nejaké spotrebiče ktoré do slúžili v dôsledku bežného opotrebovania... A bolo jedno ci je to chladnička, práčka alebo vodovodná páka a takisto ani nikto nechodí na kontrolu do bytu

letfenixa
5. máj 2024

@autorka bežne je v zmluve, že nájomca odovzdáva byt v takom stave, v akom ho prebral.

autor
5. máj 2024

@sense máme tam, že s prihliadnutím na opotrebenie, ale ona to neberie ako opotrebenie. Nevadi, ja tiez chcem byt korektna. Cize nechcem sa rozlucit v zlom. Prave naopak.

sense
5. máj 2024

S prihliadnutím na opotrebenie, nie je dať veci do pôvodného stavu. V tom prípade by som jej kúpila všetko to najlacnejšie ved všetko bolo pred x rokmi lacnejšie

autor
5. máj 2024

@sense najlacnejsiu umyvacku riadnu vstavanu? Najlacnejsiu postel? Raz som na svojom byte malovala jednu izbu velku a pytal si 250 eur a to bolo pred vela, vela rokmi. Cize teraz by ma cely byt vysiel na 800 - 1000 eur, plus ten nabytok. No snad to ciastocne vykryje depozit plus preplatok na energiach.

bonboniera
5. máj 2024

Autorka je pekne že chceš byt korektná ale majiteľka rozhodne korektná nie je. Ako odôvodnila že ti nevráti vôbec depozit?

autor
5. máj 2024

@bonboniera že to vzniklo mojim poškodením. Veď ja som to užívala. Čiže nemám čo na to povedať. Asi len to, že je to pravda. Nehádam sa. Rešpektujem.

bonboniera
5. máj 2024

Ale to vôbec nedáva logiku, čo chce majiteľka aby si platila nájom ale nebývala tam a nič nepoužívala? Nonsens, akurát ta odrbala. Pochopila by som keby bolo niečo rozbité, zlomené, proste vyslovene poskodene tvojim konaním ale to že je niečo používané a tým pádom opotrebene naozaj nie je dôvod na to aby si nechávala celý depozit … a dokonca dvojmesacny. Mrzí ma tvoja skúsenosť lebo normalne to nie je.

autor
5. máj 2024

@bonboniera aj mna to mrzi, ale nebudem sa tu hadat s niekym. Cize som sa rozlucila s peniazmi.

amelie2017
5. máj 2024

Podla mna riadna vychcanost zo strany prenajimatela. Je uplne jasne, ze po 6 rokoch sa veci opotrebuju a nemoze cakat, ze bude mat byt ako pri odovzdavani. Ak si ozaj neponocila steny, nevytrhala parkety ci nezlomila umyvadlo napoly, je velmi nekorektne nechat si cely depozit. Mozno ste sa mohli dohodnut aspon na polke vratenia.
My byvame v podnajme a uz neraz sme byt odovzdavali a vzdy nam depozit vratili.

blue_horse_1
5. máj 2024

V akej sume je ten depozit?
Nakolko je to depozit spred 6 rokov, mozno to nie je az tak zle .

autor
5. máj 2024

@blue_horse_1 dohromady 1000 eur.

blue_horse_1
5. máj 2024

Tak 1000€ nie je malo.
Mozno sa jej staci len opytat, kolko zaplatila na dani z prenajmu za tych 6 rokov. A mozno jej zrazu tych 1000€ nebude chybat.
A na to ci si splnila registračnú povinnost mas pravo vediet.

autor
5. máj 2024

@blue_horse_1 platila, ona ma v tomto smere vsetko v poriadku, dane plati, to viem. A ako som povedala, ja sa nebudem s nikym lucit v zlom. Ak je to moje "odchodne" z bytu, tak nic s tym nenarobim.

blue_horse_1
5. máj 2024

Pozri sa.
Hovoris ze postel ma zlomene lamely, tak kup hoci aj cely rost za 50€ co je stale menej ako postel.
Umyvacka hovoris ze funguje, len sa treba na to pozriet. Ked nemas nikoho z rodiny kto by sa na to pozrel, tak zavolaj hodinoveho manzela ktory to poriesi. Stale to bude menej stat ako nova umyvacka.
No a malovanie.
Zorganizuj letnu brigadu, zavolaj kamosov ktori ti popresuvaju nabytok zavolaj kamosku s ktorou namalujes. Kamosi pomedzi to vedia porobit ako spominas ostatne prkotiny. A ak nemas s kym to robit, tak kludne mozes oslovit nejaky studentsky servis, kde si studenti privyrabaju na takychto brigadach.
Hovoris ze nevies trafit odtien, tak ak trva majiteľka na tom, ze tam musi byt ten isty odtien, tak si zober vzorkovnik napr. z Hornbachu a daj si tu farbu namiesat.
Som si isty, ze ani zdaleka sa nepriblizis k tisicke.

autor
6. máj 2024

@blue_horse_1 takze, zasahovat do vstavaneho spotrebica teraz uz nebudem. Co sa tyka malovania - nie nemam zial koho zavolat, ja vsetko vzdy robim sama, sama som si vymalovala izbu, sama sa stahujem, vlacim krabice a mechy, naozaj nemam koho zavolat. A po druhe, to nie su biele steny, ze to pretrieme. A rovnako ta stena nie je cela jednodnou farbou, su tam rovne prechod dvoch farieb, tie treba riesit aby boli rovne po po celej dlzke a sirke steny. Toto nie je praca pre mna, ani mojho "kamosa", ak by som nejakeho mala. Cize jedine to dat urobit naozaj odbornikom. A kedze sa musia robit sucasne aj nejake murarske prace a vyspravky, malovat sa bude az po tychto pracach.

melanta
6. máj 2024

@letfenixa áno, bežné je to, aj my to tak máme v zmluvách. Ale tu majiteľka chce, aby spotrebiče či posteľ bola v takom stave, ako na začiatku. Ale to sa nedá, nie je možné, aby 6 ročný spotrebič bol ako nový, alebo aby 6 ročná postel a matrac boli nedotknuté. Takže tu majiteľka je úplne mimo. Ja osobne by som vymaľovať od nájomníka chcela len ak by išlo o nejaké extrémne zašpinenie. Ale nemôžem chcieť, aby mi nájomník po 6 rokoch kúpil nové spotrebiče a posteľ. Na mieste autorky by som ju dala na súd, už len z princípu, že je majiteľka vychcaná krava.

zic
7. máj 2024

Přijde pán do obchodu se zvířaty a povídá prodavači:
"Prosil bych tři potkany, dvě myši, 25 švábů a 40 sklípkanů."
"Uff, no, snad to dám dohromady. Na co to vůbec potřebujete?"
"Ále, stěhuji se a ve smlouvě je bod: vrátit byt ve stavu, v jakém jej dostal."
"Vy jste šprýmař", usměje se pobaveně prodavač.
"No, mně to moc k smíchu nepřijde - odpoledne jdu vykopat toho dědu, ke kterému jsem se tenkrát přistěhoval..."

A teda neviem co je umyvacke, ale nemoze byt upchaty vyvod vody (odtok / odpad?)... to staci odmontovat tu hadicu (ako od pracky), vybrat bordel alebo spustit program do umyvadla / vedra a mozno bude ako nova. Lamely vymenit je nic...
Urcite to nie je normalne...