Stŕpnutie brady, zapadnutá koreňová výplň a epilácia

Zodpovedané
25. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Pred pár rokmi mi bola robená reendodoncia koreňa dolného zuba. Pri tomto zákroku sa kúsok koreňovej výplne dostal do kanálika v čeľusti, čo spôsobilo pocit stŕpnutia - čiastočného znecitlivenia časti brady, ktorý trvá dodnes. Stomatochirurg sa vyjadril, že sa s tým nedá nič robiť. Citlivosť sa môže do budúcna zlepšiť, aj zhoršiť, podľa toho, ako sa organizmus vysporiada so zapadnutou koreňovou výplňou .

Chcela by som podstúpiť estetickú úpravu. Môže epilácia elektrickou ihlou, aplikovaná na brade citlivosť brady zhoršiť? Môže spôsobiť posunutie zapadnutej výplne? Odporúčate epilovať bradu elektrickou ihlou v tomto prípade?

Ďakujem za opoveď

Dobrý deň,

Pravdepodobne došlo k utlačeniu bradového nervu (lat. nervus mentalis), ktorý je rozvetvením tretej vetvy trojklanného nervu a zásobuje oblasť dolných zubov, kožu a sliznicu sánky. Materiál, ktorý sa dostal do kanála nervu, sa sám nevstrebe a organizmus (bunky imunitného systému) s ním síce budú ako s cudzorodým materiálom „bojovať“, ale je neisté, či ho dokážu odstrániť. Epilácia elektrickou ihlou by nemala mať na polohu zapadnutého materiálu ani na stupeň znecitlivenia brady žiaden vplyv.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská