Je rozumné stravovať sa pri intolerancii normálne a každý deň si dať laktázu z lekárne?

Zodpovedané
17. máj 2023

Dobrý deň,

práve mi zistili laktózovú intoleranciu a dcérka pôjde na vyšetrenie, lebo ju má pravdepodobne tiež.

Je rozumné stravovať sa normálne a každý deň si dať laktázu z lekárne?

Resp. je prospešnejšie držať diétu?

V škôlke totiž nevaria extra a musela by som jej jedlo nosiť špeciálne a aj to až vtedy, keď bude mať “papier”. Teda v júni. A tiež je lacnejšie aj jednoduchšie v prepočte dať si ráno tabletku laktázy a stravovať sa bežne ako kupovať bezlaktózové potraviny.

Ďakujem

Dobrý deň,

laktózová intolerancia má viacero vplyvov na človeka.

Prvý, ktorý spomínate aj vy je sociálno-finančný.
Druhý a oveľa dôležitejší je ten, že si treba uvedomiť, že laktózová intolerancia je diagnóza (č.E73).
Toto ochorenie sa týka dvanástnika a črevného biómu.

Nedostatok enzýmu laktáza má pri konzumácií laktózy vplyv na stav črevnej steny. Môže podporovať zápalové ložišká, ktoré znemnožňujú bazálne funkcie dvanástnika - trávenie, sekrécia, posúvanie stravy a absorpcia živín.

Ak by sa Laktazan užíval poctivo podľa návodu (prípravok sa užíva v množstve 2-3 tablety vždy na začiatku každej konzumácie mlieka, mliečnych výrobkov alebo iného lieku obsahujúceho laktózu), teoreticky by takýto prístup k diéte mohol fungovať. Avšak množstvo tabliet je individuálne a závisí od množstva skonzumovaného mliečneho cukru a tiež stupňa intolerancie. Maximálne množstvo je 12 tabliet a s dodržiavaním jeho dĺžky pôsobenia (15 - 30 minút).

Z praktického hľadiska je však dôležité povedať, že tento typ suplementácie je určený pre pacientov, ktorí už sú stabilizovaní, teda nejaký čas diétu dodržiavajú. Tiež by sa mal užívať príležitostne. Nie je vhodný pre deti do 3 rokov.

Podobne je napísane aj pri Lactosolv.
Užívanie: 1 - 3 kapsuly v závislosti od obsahu laktózy v jedle, ktoré sa zapijú vodou. Užíva sa s každým jedlom alebo nápojom, ktoré obsahuje laktózu.
V závislosti od stupňa laktózovej intolerancie je dávkovanie individuálne a musí sa prispôsobiť obsahu laktózy v jedle. Znášanlivosť laktózy je premenlivá, a preto si každá osoba s laktózovou intoleranciou musí vyžiadať informácie o úlohe tejto látky vo svojej strave.

Inými slovami - nemáme istotu, že tento typ stravovania bude účinný na 100%. Ak sa bude naďalej dostávať do črevného biómu nestrávený cukor laktóza, bude sa podporovať dysbióza a črevné patogény sa budú na tomto cukre priživovať. Následkom býva aj zhoršenie klinických prejavov ale aj pridruženie potravinových intolerancií.

Preto s absolútnym užívaním doplnkových enzýmov laktáza by som bola opatrná aspoň pri detskom jedálničku.

Zamerajte sa na probiotickú, prebiotickú stravu s obsahom zásadotvorných potravín. Tiež sledujte príjem omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/