Histamínová intolerancia a neznášanlivosť laktózy. Ako sa mám stravovať?

Zodpovedané
7. máj 2024

Dobrý deň,

po rokoch trápenia a chodenia na gastro mi nakoniec diagnostikovali histamínovú intoleranciu cez imunoalergológa. Odvtedy som na gastro prestala chodiť. Tam mi dookola predpisovali Itoprid a Helicid s odporúčaním jesť všetko. Keď som mala kŕče každý deň a nespala som, tak som dostávala infúzie proti kŕčom. Aby som nechudla, tak Nutridrink. Takže som s gastrom skoncovala.

Moje hlavné prejavy sú obrovské koliky a neforemná stolica 3 - 4x denne. Koliky mi trvali celé dni a noci, mesiace. Kúpila som si knihy od Bukovského, začala jesť melatonín. Vylúčila som zakázané potraviny, strukoviny a hlúboviny. Potom radšej aj fruktáty. Po pozorovaní reakcii tela a brucha vzhľadu tehotnej, som vylúčila aj bezlaktózové potraviny. Ak som niekde na oslave, zjem vopred Naturdao a laktazan. Začala som užívať chlorellu od Greenways. Keď má nafukuje, tak Degasin. Napriek veľkej snahe a vylúčení všetkého možného, nejedením starších potravín, mávam občas niekoľkodňovú koliku, alebo na mierne aj tak nafukuje.

Aký iný postup by ste mi ešte poradili?

Raz by som chcela mať aj partnera, neviem si predstaviť, ako by pri mne vydržal pri tých kolikách.

Ďakujem

Dobrý deň,

podľa mňa je to jasné.

Na gastroneterológií ste mali podstúpiť poriadne vyšetrenie krvi a minimálne endoskopiu.
Histamínová intolerancia zistená na imunoalergo môže byť len syndrómom. Príčiny máme niekde ukrytú v trávení. Problémom nemusí byť len histamín prijatý zvonku, ale aj vnútorný, ktorý sa tvorí pri zápale, dysbióze a podobne.

Vaše bolesti sú jednoznačný ukazovateľ problému v tráviacom trakte.

Určite odporúčam poriadne gastro vyšetrenie (asi po zmene lekára), pretože napriek Vašej nadmernej snahe bez vedomosti neviete daný problém vyriešiť.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/